En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Håpet i skogen

Håpet i skogen

12.11.2007
Langt ute på den Latviske landsbygda ligger det et håp – et håp om en ny fremtid for noen av Latvias svakeste. Hit kommer barn for å føde sine barn. De er på flukt fra ødelagte familier, et liv på gata, fengsel eller er sendt dit fra barnevernet. Håpet i skogen har et navn – Hope Center, og er drevet av den unge Metodistkirken i Latvia.
Håpet i skogen

Alene hjemme
Under en narkorazzia i en leilighet i Riga, finner politiet til sin store overraskelse to barn. De to utsultede barna er syv år gamle Liga og hennes to år gamle bror. De to hadde vært låst inne alene i leiligheten i over en uke, mens moren var ute på jakt etter narkotika. Begge barna ble tatt fra moren og sendt til et barnehjem.

Barnehjem
Oppveksten på barnehjemmet var en tøff tilværelse for Liga. Hennes venner kom fra lignende bakgrunner og vennskapene de dannet var sterke – men også skadelige. Sammen med to jevngamle gutter og ei venninne fra barnehjemmet fikk hun endelig oppleve et fellesskap og en tilhørighet. De levde i lengre perioder i en varebil og solgte sine unge kropper når de trengte penger. Det var en tid hvor Liga lærte å finne tilflukt i narkotika sammen med sine venner.

Arrestert og gravid
Bare 15 år gammel opplevde Liga å bli arrestert. Politiet oppdaget at hun var gravid og hun tilbrakte en uke i varetekt, mens de prøvde å finne ut hva de skulle gjøre med henne. Til slutt brakte politiet henne til Hope Center. Der ba de om at hun skulle få være og føde sitt barn. Det er på Hope Center i Straupe vi møter Liga og sønnen Jánis.

Mirakelbarnet
Selv om de ble reddet fra gata, har ikke livet vært enkelt. På senteret omtales Jánis som mirakelbarnet. Legene trodde barnet ikke utviklet seg som det skulle med for stort hode, hjertefeil og med innvollene voksende på utsiden av buken. Fra sitt første legebesøk fikk Liga med seg et ønske fra legen om at hun ville spontanabortere fosteret.

Hjelperne fra Hope Center ville ikke godta denne skjebnen og tok Liga med til andre leger. Den tredje legen kunne fortelle dem at barnet ikke hadde hjertefeil og at hodet ikke var unormalt stort. Innvollene kunne de operere, så snart barnet var født. Dermed fikk lille Jánis bli født og fikk være sine første år på Hope Center. Her møtte vi en livlig og sterk guttunge som sjarmerte oss alle.

Håpet i skogenNy selvtillit
Alle jentene på Hope Center kommer fra ødelagte hjem og har til dels store følelsesmessige skader. Et viktig mål for Hope Center er å gjenopprette noe av jentenes manglende selvtillit, gjennom å lære dem å ta vare på seg selv og sitt barn. Det dreier seg om så grunnleggende ting som å få en forståelse for at det er viktig å vaske seg og kunnskap om hvordan lage sunn mat.

De dedikerte hjelperne på Hope Center forventer ikke mirakler, selv om de har opplevd noen. Jentene vil ikke bli engler etter ett eller to år på Hope Center, men deres mulighet for å få et godt liv blir dramatisk mye bedre.

Rom i herberget?
Historien om Hope Center startet i adventstiden i 2005. Da kom en gravid og ung kvinne til menigheten med en bønn om å få et sted å være for en stund. Selv om de ikke hadde noen mulighet i utgangspunktet, fikk menigheten medynk med henne og en av menighetens medlemmer tok henne inn i sitt hjem. Det gikk opp for dem at gravide unge jenter fra barnehjem led en skremmende skjebne i Latvia. Et barnehjemsbarn som blir gravid, vil bli kastet ut fordi hun er et dårlig eksempel. For mange blir gaten deres hjem.

Menigheten leide en leilighet i en liten by utenfor Riga for å kunne tilby jenter som henne et sted å være. Siden utviklet de planer for hva de ønsket å lære dem.

Etter kort tid ble menighetens leieavtale avsluttet og de mistet leiligheten. Metodistene ønsket å fortsette arbeidet og ved hjelp fra donasjoner og støtte fikk de kjøpt et nytt sted langt ute på landsbygda. Dette stedet trengte omfattende ombygging og mens det ble utført, leide de et lite hus langt inne i skogen. Nå er det nye senteret i full drift med seks jenter og syv barn.

Isolert
Plasseringen av stedet er viktig, siden det er om å gjøre å bryte kontakten med familie og "venner" som utnytter og mishandler jentene. I begynnelsen kan isoleringen være tung å godta for jentene som i stor grad er vant til friheten i bylivet. Men etter en stund innser de at lokaliseringen er en viktig del av det som gjør stedet til et håpets sted.

18 år og utHåpet i skogen
De fleste jenter gleder seg til 18-årsdagen. På Hope Center har jentene svært blandede følelser for denne dagen. Da må de forlate de trygge omgivelsene og begi seg ut i samfunnet igjen. De reiser med en fornyet selvtillit og en nyfunnet stolthet i sin rolle som mor. Med hjelp fra metodistene i Latvia har de fått en mulighet til å bryte med arven og bli gode mødre.

Anna, en av jentene fortalte oss at hun ønsket hun kunne reise tilbake i tid, slik at hun ikke måtte forlate Hope Center. Hun gruer deg til attenårsdagen i desember, for det blir så vanskelig å forlate stedet. Dette har blitt mitt andre hjem forteller hun. De andre jentene bryter inn og sier at slik føler også de for Hope Center. Hope forandret livet mitt, utbryter ei av jentene.
- Hope ga meg et sted å føde mitt barn, lærte meg å lage mat og ta meg av barnet mitt. Her har jeg blitt voksen, sier sytten år gamle Anna med takknemmelighet i stemmen.

Ung kirke - stort arbeid
Metodistkirken i Latvia er i startfasen med sitt sosiale arbeid. En av de tingene som folk husker fra Metodistkirken fra tiden før kommunismen, var metodistenes sosiale engasjement og det at de hjalp mennesker de møtte. Dette arbeidet ønsker den unge kirken å ta opp igjen. De er fortsatt avhengige av hjelp fra metodister utenfor Latvia til gjenoppbyggingen av selve kirken. Derfor trenger de også hjelp til å drive Hope Center. De har villige hender, men penger til mat, elektrisitet og alt det andre de trenger, er det lite av. Ildsjelene vil ikke la pengemangelen stoppe dem, dersom noen utenfor Latvia er villige til å støtte dem.

Navnene er endret.

I Latvia: Åse Meistad og Karl Anders Ellingsen.
Foto: Karl Anders Ellingsen.
Håpet i skogen
NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone