En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Metodistkirkens biskoper feiret valget i USA og ber for Obama

Metodistkirkens biskoper feiret valget i USA og ber for Obama

06.11.2008
Med tårer, salmer og bønner feiret et jublende biskopsråd valget av Barack Obama til president i USA. Biskopsrådet uttrykte tilslutning til Obamas visjon om forandring for USA basert på håp for alle mennesker, spesielt for de som er fremmedgjort og holdt utenfor samfunnets muligheter og goder.
Metodistkirkens biskoper feiret valget i USA og ber for 
ObamaBiskop Gregory Palmer, president for Metodistkirkens biskopsråd, signerer et hyrdebrev til den nyvalgte presidenten Barack Obama. Palmers signatur bevitnes av flere biskoper fra rådet. Foto: Linda Green/UMNS.Gledessener
Det var under den verdensvide Metodistkirkens faste møte for rådet av biskoper, at gledessenene utspant seg. Rådet er samlet på St. Simons Island i USA. Det var på åpningssamlingen dagen etter valget at Metodistkirkens åndelige ledere feiret valgseieren til Barack Obama med spontane omfavnelser og høylytte gledesytringer. Flere av biskopene gråt av glede for at en afroamerikaner for første gang var valgt til det høyeste politiske verv i USA.

My Lord, What a Morning
Biskopene holdt hender og sang blant annet salmen "My Lord, What a Morning" og en av de store hymnene til det afroamerikanske samfunnet: "Lift Every Voice and Sing". Mange av biskopene ropte ut sin glede ved å gjenta ordene "Yes, we did!" fra feiringen av Obama i Chicago kvelden før.

- Valget av en president i et demokrati er alltid en stor dag, sa biskop Gregory Palmer, president i biskopsrådet og selv afroamerikaner. Han fortsatte:
- Den nye presidenten symboliserer og fremhever deler av vårt felles liv og historie som før ikke har fått slik oppmerksomhet.

170 biskoper
Biskopsrådet som inkluderer 69 aktive og 91 pensjonerte biskoper er det øverste pastorale organ for de 11,5 millioner som er medlemmer av den verdensvide "United Methodist Church". Dette er det nest største protestantiske kirkesamfunn i USA. Biskopene kommer fra alle verdenshjørner og veileder kirken i dens utvikling og misjon verden rundt.

Hyrdebrev
Rådets ledelse formulerte raskt et hyrdebrev som ble signert av alle biskopene og sendt til den nyvalgte presidenten. Brevet åpnet med å slå fast at biskopsrådet var glade for å slutte seg til koret av amerikanere og internasjonale venner som gratulerte Obama med valget.

"Vi applauderer din villighet til å formulere og uttrykke en visjon for forandring av USA basert på håp for alle mennesker, spesielt for de som er fremmedgjort og holdt utenfor samfunnets muligheter og goder. Vi er også oppmuntret av ditt ønske om å skape et landskap i USA som inkluderer alle. Vi står sammen med deg i målsetningen om en mer fredelig og rettferdig verden."

Biskopene signerte også to Bibler, en til Obama og en til hans kone Michelle Obama, og ba i et brev om å få møte de to ved rådets neste møte i Washington.
- Det at biskopsrådets representanter møter den nyvalgte presidenten er en tradisjon som går tilbake til Metodistkirkens første biskop Francis Asbury  og hans møte med president George Washington, blir det fremhevet i brevet.

Personlige historier
Valget av Obama fikk flere av biskopene til å dele noen av sine sterke erfaringer med rasisme fra hele verden.

Fengslet
Pensjonert biskop Herbert Skeete kunne fortelle om den gangen da han i Mississippi i 1963 ble fengslet for en hel uke. Hans "forbrytelse" var hans forsøk på hjelpe og overtale en hvit metodistmenighet i Jackson til å åpne sine dører for afroamerikanere.

- Dagen i dag gjør den uken jeg tilbrakte i fengsel i 1963 virkelig meningsfull, sa Skeete som selv er afroamerikaner.
- Det er sannelig en velsignelse for oss alle, for nasjonen og for verden. I dag trer vi inn i en ny verden, sa den gamle biskopen.

Overveldet av følelser
Pensjonert biskop Beverly Shamana var enig med Skeete.
- I mitt hjerte trodde jeg aldri at jeg skulle få se denne dagen. Jeg er overveldet av følelser. De følgene dette valget vil få for USA og for hele verden er umulig å forstå i sin fulle bredde. Men vi vet at dette vil forandre hjerter og sinn for utallige mennesker, uttalte Shamana.

Biskop Shamana fortalte at dette valget fikk henne til å tenke på andre afroamerikanere, gamle som unge.
- Jeg tenker på de som er eldre enn meg, som min far, som trodde de aldri ville få oppleve denne dagen. Jeg tenker også på min nevø, som har blandede røtter. Dette valget vil gi han en ny forståelse for hvem han er og hvor han kommer fra. Mitt hjerte svulmer av varme og jeg er så glad i dag, fortalte hun.

Et strålende seismisk skifte
For rådets sekretær biskop Donald Ott, representerer valget "et strålende seismisk skifte" og beviser at befolkningen i USA ønsker forandring og et nytt forhold til verden rundt seg.
- President Obama og hans budskap vil gi oss en slik forandring, sa Ott.
- Jeg er personlig fornøyd med valget på grunn av Obamas uttalte ønsker og hans tidligere handlinger som indikerer et sammenfall med verdiene i den kristne tro, avsluttet biskop Ott.

Mangfoldighet og forandring

Den nyvalgte biskop Grant Hagiya, en amerikaner med asiatiske røtter fra Seattle, kalte Obama et symbol på mangfoldighet som demonstrerer forandring. Han tror skiftet av president vil lede til et tryggere Amerika og et forbedret forhold til resten av verden.


Et historisk landemerke
- Dette er et historisk landemerke for denne nasjonens liv, sa biskop Emilio De Carvalho, pensjonert biskop fra Angola.
- Valget forandrer forholdet mellom mennesker ikke bare i USA, men i alle nasjonene verden rundt. Vi gratulerer det amerikanske folket med valget, sa De Carvahlo.

Jublende glad
Biskop Innis fra Liberia som nettopp har vært på besøk her i Norge var jublende glad for at en afroamerikaner skal lede USA.
- Vår Gud er stor og vi får se hva Han gjør i verden. Valget av en svart mann som president av den største nasjonen i verden er historisk. En ny dag er kommet, sa Innis.Artikkelen er skrevet av Linda Green for United Methodist News Service.
Oversatt av Karl Anders Ellingsen.
NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone