En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitet

HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitet

01.12.2008
På tur til Liberia fikk våre misjonærer Ragnhild Sand og Reidun Refsdal møte HIV/AIDS-arbeidet der. I anledning den internasjonale AIDS-dagen 1. desember har misjonssekretær Tove Odland hatt en samtale med dem om hva de opplevde i Liberia.
HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitetVi har ikke hørt så mye om HIV/AIDS i LibHIV/AIDS-arbeid av høy kvaliteteria, det er mest andre land som er i fokus. Derfor var det spennende å ha med Reidun Refsdal og Ragnhild Sand på studiereise til dette landet. Ragnhild hadde vært i Liberia noen måneder tidligere og forberedt og gjort noen avtaler før vi alle kom i november. Jeg synes det er interessant å høre hvordan disse erfarne helsearbeiderne hadde opplevd å være i Liberia. Ragnhild som arbeider med HIV/AIDS i Zimbabwe og Reidun i India. Altså har jeg hatt en prat med dem – og de har svart på samme spørsmål og utfordringer.

Jeg undret meg først av alt på hva slags forventninger de hadde hatt før de kom til Liberia:

Ragnhild: "Siden jeg hadde vært der i forkant, visste jeg jo litt om hva slags arbeid de driver der. På en måte hadde jeg forventet mer arbeid rettet mot HIV/AIDS, kanskje særlig på det forebyggende planet.

Reidun: " Jeg visste ingen ting om dette før jeg kom dit, og er kjempeoverrasket over å se et så solid bra arbeidet er. Dette var min første tur til Afrika, og jeg var nok en del skeptisk. Jeg tenkte nok at det ikke var så mye å se eller lære for meg der. Jeg må bare si at heldigvis ble jeg gjort grundig til skamme, jeg er glad for dem jeg møtte, og det jeg fikk se. Jeg har forandret innstilling til Afrika totalt. Jeg likte landet folket og ja, kort sagt, jeg er ikke minst stolt over at Metodistkirken har arbeidet der nede."

Hva var det dere fikk se og hvem fikk dere møte?

Ragnhild: "Vi møtte Jemimah Browne, som er koordinator for Metodistkirken i Liberias HIV/AIDS-arbeid - men hun fortalte at de nesten ikke har gjort noe siden de ikke har penger til arbeidet. Tidligere har de hatt klubber på UMC's skoler (UMC – United Methodist Church), men de var heller ikke virksomme i år. Ellers var vi innom ELWA Hospital (Eternal Love Winning Africa - økumenisk organisasjon startet av kvinner - så vidt vi har oppfattet - for å hjelpe Afrika). Her hadde de et veldig bra Home Based Care arbeid, og de bruker faktisk de HIV-positive selv som frivillige. Vi fikk orientering hos Light Association, en paraplyorganisasjon for alle støttegruppene i Liberia, de fortalte om småprosjektene de driver for at de HIV positive kan skaffe seg penger - og også om de problemene de har med å nå ut til folk (transport-problemer, lite penger o.s.v.). Vi ønsket også å få en omvisning på "Sisters of Mother Teresa"-nonnenes hospice for AIDS-pasienter. Her fikk vi bare se deler av arbeidet, både fordi vi ikke hadde fått ordnet en ordentlig avtale, men også fordi de er veldig beskyttende overfor pasientene sine. AIDS er fortsatt en sykdom som det er knyttet veldig mye stigmatisering til i Liberia, og de pårørende vi ofte "dumpe" pasienten og ikke ha mer med dem å gjøre når de finner ut at de er smittet av HIV."

Reidun: "Vi fikk virkelig se et solid arbeide, noe som jeg er 100 % sikker på er til stor hjelp for folket der. ELWA prosjektet er et kjempebra prosjekt, der får de som trenger det hjelp og omsorg. Mother Teresa arbeidet er også et solid arbeid, der uten tvil."HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitet
Reidun Refsdal og Ragnhild Sand sammen med leder for ELWA Pate Chon. Til høyre misjonssekretær Tove Odland.Hvordan opplevde dere disse møtene?

Reidun: "Samlingene med folk var veldig opplysende og bra. Personlig lærte jeg mye, både angående arbeidet de driver, og måten de gjør det på, med andre ord: noe jeg kan ta med meg hjem til India og bruke der. Det var jo litt av grunnen til at jeg kom, og det gjør at jeg sitter igjen med en glad og tilfreds følelse."

Ragnhild: "Det var stort sett veldig interessant å høre hva de driver med, og hvordan de gjør arbeidet der. Alle har vi jo ulike måter å gjøre ting på, både fordi vi selv er ulike, men også fordi kulturen og settingen er forskjellig fra sted til sted. Men det er interessant å få nye impulser - kanskje vi kan gjøre ting annerledes i Zimbabwe etter hvert også."

I tillegg til at dere fikk orientere om hva dere gjør, så fikk dere informasjon - hva synes dere om det som gjøres i Liberia?

Reidun: "Kjempebra, og av stor kvalitet. La meg si at jeg ble overrasket over at det var så bra, at jeg kanskje ble litt beskjemmet over at jeg hadde hatt slike følelser, men det gjør jo at jeg kommer til å bruke det jeg har lært, og er det vellykket i Liberia, ja så kan det være det i andre land også."

Ragnhild: "Vi hadde jo bare noen få dager på oss, og det er selvsagt ikke mulig å få full oversikt over alt som gjøres i hele Liberia på den tiden. Jeg tror at det de gjør er veldig bra - men samtidig virker det som om mesteparten av arbeidet gjøres i (eller i alle fall fra) hovedstaden Monrovia. Da vil det være mange rundt om i landet som ikke får noe tilbud - eller som er helt uvitende om hva HIV og AIDS er for noe. Og som jeg sa, hadde jeg forventet mer forebygging - en ting er å ta vare på de som er smittet, men det er veldig viktig å gi folk informasjon om hvordan de kan unngå å bli smittet!"

Hva lærte dere av nye ting–enten fra dem dere møtte eller hverandre?

Ragnhild: Jeg har ikke tenkt på å bruke HIV positive personer som frivillige (selv om noen av våre frivillige også er positive) slik de gjorde det enkelte steder i Liberia."

Reidun: Ting som vi i Mursan har lurt på hvordan vi skal gjøre er særlig å lære opp og å bruke frivillige. Jeg tror ikke det er en lett sak, men at det er forsøket verdt er sikkert. Jeg vet at de bruker det i Zimbabwe også, men i India har det vært vanskelig. Jeg tror det er veldig viktig at vi kanskje kommer mere sammen, drøfter problemer, og dermed kan vi lære av hverandre, og bruke det, kanskje ikke slavisk slik de andre gjør det, men at en får nye ideer er også viktig."


HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitet


Leder for Hiv Aids på ELWA - Pate Chon, sosialarbeider


Kan dere si litt om hvordan dere faglig tenker om HIV/AIDS arbeidet i Liberia?

Ragnhild: "Særlig det arbeidet som drives av ELWA høres ut til å være veldig bra - og så lenge det kommer midler til ARV-medisiner (AntiRetroViral drugs) og pasientene har tilgang til hjelp og medisiner på sykehuset, vil det gi et veldig godt tilbud til dem. Reidun: Meget bra, og en merket at det var omsorg bak det. HIV/AIDS arbeidet er ikke noe billig arbeide, det koster, så det er nok noe vi alle sliter en del med. Men det var folk med erfaring og kunnskaper, ingen tvil om det. De frivillige arbeiderne vi så og møtte var også folk med respekt for dem de hadde ansvaret for. "

Reidun: "Meget bra, og en merket at det var omsorg bak det. HIV/AIDS arbeidet er ikke noe billig arbeide, det koster, så det er nok noe vi alle sliter en del med. Men det var folk med erfaring og kunnskaper, ingen tvil om det. De frivillige arbeiderne vi så og møtte var også folk med respekt for dem de hadde ansvaret for."

Vi fikk være med på hjemmebesøk til en alvorlig Aids syk kvinne – hun var bare 28 år, og hadde tydelig ikke lenge igjen å leve. Jeg spør om hvordan de opplevde dette besøket i en fattig landsby.

Reidun: "Veldig sterkt. Dette var en kvinne ifra en fattig familie. Den syke lå på gulvet, nesten naken, sjokkerende å se, men forståelig når en tenker på at stellet da gjør det enklere, og smertene hun hadde p.g.a. hudsykdommer etc. Pasientens mor hadde fått beskjed om at hun hadde fått kreft. Dette er en lidelse som følger med AIDS, og som kommer oftest i siste stadium. Moren trodde ikke noe på dette, og det viser jo bare at det er viktig å undervise ikke bare arbeiderne, men familie medlemmene også. Dette er en kreftform som en nok ikke kan gjøre noe med, men som gjør at pasienten får mer smerter etc. Den lille sønnen til pasienten satt bare der og så på sin mamma, og det var utrolig vondt å se. Den skrekken barna går igjennom, ved at de mister sine foreldre, kanskje tenker de, hvem skal nå ta seg av meg?? Vi er alle mennesker og tenker at "så lenge det er liv er det håp", og du Tove Odland fortalte at da du holdt hånden til pasienten ville hun ikke slippe den igjen. Håpet, hvor kommer det ifra, kanskje ifra en gruppe som kommer innom. Moren til denne pasienten fortalte at hun så det som en straff for noe hun selv hadde gjort, så dette berører ikke bare den som er syk, men alle i familien. Ja, det gjorde noe med oss også."


HIV/AIDS-arbeid av høy kvalitet


AIDS-syk kvinne i Liberia. Fattigdommen gjør at sykdommen får utvikle seg og følgesykdommer gir mye smerte for pasientene.


Ragnhild: "Det var vondt å se tilstanden hennes - det var så tydelig at hun hadde det vondt. Hun lå naken under et pledd på en tynn madrass. Jeg har sett mange AIDS-syke i Zimbabwe, så for meg var pasientens tilstand ikke uventet. Men jeg har veldig vondt av moren hennes, som tar seg av datteren og barna hennes - og som bærer denne byrden ganske alene. Siden det er så mye stigmatisering rundt sykdommen tror jeg ikke de har forklart tilstanden hennes for særlig mange av naboene og slektningene. Og moren klandret seg selv for datterens sykdom. Hun virket helt fortvilet og lurte på hvorfor Gud ikke kunne tilgi hennes synd og gjøre datteren frisk."

Hva kjente dere var viktig for dere i møte med helsearbeidere i Liberia?

Ragnhild: "Det er viktig å møtes og dele erfaringer. Når man jobber med en sak, blir man ofte fastkjørt i et mønster - men hører man andres ideer og måter å gjøre ting på, kan man få nye ideer som kan forbedre ens egen måte å arbeide på."

Reidun: "Å treffe alle disse menneskene, å se at de tar oppgavene sine alvorlig, og at de har kunnskaper, ja, men at de enten de var kristne eller ikke, så hadde de medmenneskelighet for sine landsmenn. Det som kanskje imponerte med aller mest var å se at de var (nesten alle) Liberianere. Dette er ikke turistmøter, men møter med det virkelige Liberia. For meg har dette betydd så mye, det er mitt livs opplevelse av Afrika, og et flott folk."

Tove Odland – november 2008

Les mer om Liberiabesøket på oppdaterte blogger på www.misjonsselskap.no

NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone