En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Kolera bringer Zimbabwe nærmere sammenbrudd

Kolera bringer Zimbabwe nærmere sammenbrudd

03.12.2008
Et stort utbrudd av kolera i hovedstaden Harare gir den hardt prøvede befolkningen nye problemer. Tusenvis er syke og mange dør. Nå sprer sykdommen seg ut over landet.
Kolera bringer Zimbabwe nærmere sammenbrudd


Situasjonen er alvorlig for det kriserammede landet Zimbabwe. Nå har sammenbruddet i infrastrukturen ført til et alvorlig utbrudd av kolera.


Det totale sammenbruddet i offentlige tjenester fører denne høsten til at Zimbabwe kan stå overfor sin kanskje hittil største utfordring. Kolerautbruddet som startet i august kan utvikle seg til en epidemi og ramme den allerede svekkede befolkningen hardt.

Harare i forfall
Zimbabwe var kjent for sin gode infrastruktur med hensyn til vann og kloakk. Hovedstaden Harare har et godt utbygd vann- og kloakksystem som sikret befolkningen rent vann. Ifølge kilder i Zimbabwe har dette ikke vært vedlikeholdt på mange år. Dette har ført til store lekkasjer og til dels totalt kollaps for systemet.

Kloakkforurensing
Det er derfor dukket opp flere og flere rørbrudd hvor rå kloakk renner ut i gatene og ned i ulike drikkevannskilder. Med det økonomiske sammenbruddet har Zimbabwe mistet enhver kredittverdighet, og blir nå nektet å handle kjemikaliene som de trenger for å rense drikkevannet. Utenlandsk valuta til å forhåndsbetale kjemikaliene er ikke blitt prioritert fra myndighetene.
Drikkevannet i Harare har på grunn av manglende behandling vært avstengt i store tidsrom, siden det da inneholder kolerabakterier. Befolkningen som må ha vann har blitt tvunget til å benytte alternative kilder - hvorav mange er sterkt forurenset.

Koking
Myndighetene oppfordrer alle til å koke vannet før de drikker det. Det blir mottatt med hoderystning av en befolkning som oftere er uten enn med elektrisitet. Ved, kull og annet brensel er sjeldent, dyrt og utenfor rekkevidden til vanlige folk.
Det andre rådet fra helsemyndighetene er å slutte å håndhilse for å begrense spredningen av smitten.

Sammenbrudd
Rent vann og en fungerende kloakk og avfallshåndtering er avgjørende for å få bukt med kolerautbruddet. 28 år med Robert Mugabe har fratatt det engang så rike landet mulighetene til å vedlikeholde den mest grunnleggende infrastruktur. Presidenten setter i dag sin lit til sine kinesiske allierte og venter en storstilt levering av vaksiner mot kolera fra dem. I mellomtiden har myndighetene i Harare som kontrolleres av opposisjonen sørget for at den lutfattige befolkningen skal få begrave ofrene for koleraen gratis.

Manglende behandling
Sammenbruddet i økonomien og infrastrukturen har også ført til at det er liten hjelp å få på de fleste sykehusene i Zimbabwe. Helsevesenet sliter derfor med å behandle de rammede. Offisielle kilder i FN sier at 11.700 er smittet av kolera, men tallene er usikre. Vanligvis dør 1% av de rammede, men feilernæring og mangel på behandling får lokale leger til å anslå tallet på omkomne til over 1000. En grunn til det høye tallet er at mange syke reiser hjem til landsbyen sin, siden det ikke er hjelp å få. De som dør hjemme blir sjelden registrert.

Internasjonal hjelp
Mugabe som er svært misstroisk til internasjonale hjelpeorganisasjoner, har nå sendt positive signaler til å motta hjelp fra flere av disse - inkludert UNICEF, WHO og Leger uten grenser. Det er et tegn på det alvoret som myndighetene legger i situasjonen.

Spredning
Smitten har spredd seg langt ut over Harare by. Arbeidssøkende tar med seg smitten hjem fra byen til hjemlandsbyen. Det er også meldt om omfattende spredning over grensen til Sør-Afrika. Det er flyktningstrømmen som har brakt med seg smitten over grensen. Her har lokale sykehus opprettet egne teltleirer for syke flyktninger. De sanitære forholdene i de generelle flyktningleirene er så dårlige at faren for spredning blant de internerte er stor. Det er også rapportert om flere tilfeller blant lokalbefolkningen i området.

Mutambara
Også så langt unna som Mutare og Mutambara, helt øst i landet, er det registrert tilfeller av kolera. Sykehuset på misjonsstasjonen vår har mottatt flere tilfeller til behandling. Pasientene har blitt overført fra andre, mindre sykehus i retning diamantfeltene sør for Mutare.

Misjonsselskapet følger sitasjonen og er i jevnlig kontakt med våre lokale ansatte.


Les mer om Zimbabwe:


Artikler:

Dagbladet: Stenger døra for kolera-smittede
VG: Her flykter sykepleiere og leger fra politiet

Noen engelskspråklige kilder:

BBC: Zimbabwe 'asks for cholera help'
Yahoo News: Zimbabwe faces water cuts amid cholera crisis
CNN: Zimbabwe cholera death toll nears 500
CNN Video: Zimbabwe exports cholera (anbefales)
CNN Video: Cholera in the capital (fra oktober)NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone