En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Metodistkirken anbefaler bruk av glutenfritt brød ved nattverd

Metodistkirken anbefaler bruk av glutenfritt brød ved nattverd

21.09.2009
Det er etter hvert en stadig større gruppe i vårt samfunn som har behov for glutenfritt brød når de går til nattverd, skriver kirkens kabinett (biskop og tilsynsmenn) i en ny anbefaling.
Metodistkirken anbefaler bruk av glutenfritt brød ved 
nattverd


Det er etter hvert en stadig større gruppe i vårt samfunn som har behov for glutenfritt brød når de går til nattverd. Undersøkelser tyder på at så mange som 1 av 100 nordmenn har cøliaki. Selv om flere menigheter etter hvert har tatt konsekvensen av dette og derfor tilbyr glutenfritt nattverdbrød som et alternativ, foregår utdelingen likevel ofte på en måte som er problematisk for en person med cøliaki.

Innkluderende nattverdfeiring
Følgende informasjon og anbefalinger vil gjøre at disse kan inkluderes i nattverdfeiringen på en god måte, og dessuten slippe å føle usikkerhet eller frykt for plager etterpå.

•    Vi anbefaler at det tilbys glutenfritt brød/oblater til de som har behov for dette, og at det informeres i gudstjenesten om denne muligheten.

•    Den enkleste og mest inkluderende løsningen er at det kun benyttes glutenfritt brød eller glutenfrie oblater i nattverdfeiringen.

•    Ettersom personer med glutenallergi/cøliaki kan være svært følsomme også for spor av hvetemel, vil vi anbefale følgende praksis dersom man likevel velger å benytte nattverdbrød/-oblater bakt med hvetemel:
o    Glutenfritt brød må ikke legges på samme fat som annet nattverdbrød.
o    Dersom det benyttes brød som brytes for hånd i stedet for oblater, bør glutenfritt brød gis personen av en annen utdeler. Alternativt kan et fat holdes fram hvor personen selv tar brødet/oblaten.
o    Ved bruk av felleskalk til dypping tilbys personer med glutenallergi/cøliaki egen kalk. Dette gjøres fordi det ofte er smuler i vinen fra dyppingen av brødet/oblaten.
o    Ved gudstjenester med mange til stede (konferanser etc) vil vi anbefale at personer med behov for glutenfritt brød innbys til enten en egen "stasjon" - eller at det på en angitt "stasjon" i tillegg står en person med brød og vin til disse.

•    Husk å gi informasjon ved nattverden at dere tilbyr glutenfritt nattverdbrød.

•    Vi anbefaler å drøfte behov og praksis med de personer i deres menighet som har glutenallergi/cøliaki.

Noen praktiske tips:
-    Glutenfrie oblater kan kjøpes fra Diakonissehusets Oblatbakeri i pakninger på 50 eller 500. De er noe dyrere enn oblater bakt med hvetemel.
-    Informerer i menighetsbladet om tilbudet om glutenfritt nattverdbrød.

Håndvask
Av hygieniske årsaker anbefaler vi at prest og andre som skal medvirke ved utdeling av nattverd, vasker hendene i forkant av nattverdfeiringen. Dette kan enkelt gjøres ved at våtservietter eller en flaske med antibakteriell væske er tilgjengelig.NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone