En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

11.03.2010
Jon Løvland er tilbake fra Zimbabwe og kan fortelle at røntgenutstyret fra tidligere Farsund Sykehus og fra Feiringklinikken utenfor Oslo er montert og i drift på Mutambara.
Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

Røntgenmaskinen skapte glede på sykehuset som nå radikalt forbedret sitt tilbud til pasientene. Her er noen av staben samlet foran maskinen. De tre er operatør, lege og oversykepleier ved sykehuset. Alle foto: Jon Løvland.

Se flere bilder nederst.Tilbake til Zimbabwe
Jon Løvland har akkurat returnert etter en begivenhetsrik uke i Zimbabwe. Han er ikke ukjent i landet hvor han sammen med familien bodde og jobbet i en periode fra 1992 til 1997. Men denne gangen var det bare på et kort prosjektopphold for Metodistkirken i Norge. Planen var å se installasjonen av røntgenutstyr, demontert ved sykehus i Norge, montert og tilbake i funksjon i et land hvor dette utstyret står høyt oppe på ønskelisten ved ethvert sykehus og klinikk.

Utstyret i Norge var så godt som klart for avfallscontainere her hjemme, men i Zimbabwe løser det nå store helse- og logistikk problemer, og gjør sykehus litt utenfor allfarveg i stand til å undersøke og behandle pasienter forsvarlig. Nå er ett av anleggene montert og i full operasjon.

Nedlagt og digitalt
Det er røntgenutstyr fra tidligere Farsund Sykehus og fra Feiringklinikken utenfor Oslo som ble demontert og sendt av gårde til et nytt liv på andre siden av ekvator.

Farsund Sykehus ble nedlagt og utstyret ble bestemt gitt bort til noen som kunne dokumentere det brukt til noe fornuftig. Feiringklinikken utenfor Oslo skulle bytte ut den siste røntgenmaskinen som fortsatt brukte vanlige filmer, for å gå over til kun digitalt utstyr. Under demontering i Farsund var det var en Phillips tekniker i Norge som kjente til utskiftingen av anlegget i Oslo og som hjalp til med å formidle kontakten for et ekstra anlegg.

Stort behov i land i krise
Den håpløse økonomiske situasjonen i Zimbabwe har gjort at flere store internasjonale selskaper har trukket seg ut av landet. Et av disse er Phillips, som nå har hovedbase i Sør-Afrika i stedet. Men de tidligere Phillips ansatte teknikerne har startet eget firma, og har stått for installasjonen og opplæring av brukerne. Deres begeistring for anleggene fra Norge var tydelig, og med flere av lignende anlegg andre steder i landet er dette teknologi som kan følges opp og vedlikeholdes lokalt. Dette er et viktig moment for Løvland, som ikke vil at utstyr dumpes i et land uten at det kan brukes videre. Han er også meget fornøyd med den jobben de lokale arbeiderne har gjort. De har fått opplæring i Nederland, og viste med all tydelighet at dette kunne de.

Lang vei til ny innsats
Misjonsstasjonen mottok disse to identiske røntgenanleggene i containere i slutten av mars i 2009, etter 2-3 måneder på reise over land og hav på vei til Mutambara, Chimanimani,  øst i Zimbabwe, nær grensen til Mosambik. Mye tid har gått med til å forberede rommet og selve installasjonen, men endelig kunne monteringsarbeidet starte. Tanken var at et av anleggene skulle monteres og at det andre skulle være ”reservedeler”.  De lokale montørene insisterer på at” reserveanlegget” har en for stor bruksverdi til at det bør tilbringe tiden fremover i en container i påvente av evt. feil. Dermed ser det ut at forsendelsen vil betjene også et annet misjonssykehus Metodistkirken i Zimbabwe driver like utenfor Mutare, den 3. største byen i Zimbabwe, og de kan få tilbake mulighet for røntgen også der. Dette er jo ren bonus i forhold til de opprinnelige planene. Og ikke noe gleder mer enn dette for Jon Løvland som har stått i spissen for demonteringen, sammen med hjelpere fra Metodistkirken i Flekkefjord, kollegaer i Sarons Dal og andre medhjelpere fra Centralkirken i Oslo som hjalp til på Feiringklinikken.

Tuberkulose
Utstyret fra Norge skal i følge de lokale legene i all hovedsak brukes til å kartlegge om pasienter har tuberkulose, og ta røntgenbilder ved mindre brudd og skader. I dag har pasienter som er friske nok blitt sendt til nærmeste statlige sykehus. Men mange kan ikke reise fordi de ikke engang har råd til å betale buss eller annen transport. Pasientene som ikke er friske nok til å reise på egenhånd, fraktes i dag med ambulanse på den over en og en halv timers lange kjøreturen for å ta røntgen! Selv ikke der har de utstyr så nytt og moderne som det utrangerte utstyret fra Norge. Med eget utstyr vil det også spare en allerede overbelastet ambulanse for mange kilometer på veien.

Legene på Mutambara smiler fra øre til øre over at de nå kan ferdigbehandle pasientene og stille diagnose uten å vente på forsinkelser som kan gjøre pasientenes situasjon verre mens de venter på svar.

Alle vinner på gjenbruk
Jon Løvland synes det er et paradoks at utstyr som det ville kostet over en halv million å kjøpe brukt i Zimbabwe blir nærmest dumpet her hjemme. Han håper at det ved lignende utskiftninger av utstyr i Norge kan demonteres pent og videresendes til bruk hvor de ikke når den digitale verden på medisinsk utstyr ennå på mange år. Utviklingen i Norge vil gå sin gang uansett, og det skal den gjøre. Men håpet er at det som skiftes ut, og som fortsatt er i bra stand, kan komme mindre utviklede land til gode.Noen bilder fra Mutambara:
Jubel for røntgenmaskin på Mutambara


Opplæring er en viktig del av installasjonen. Her får operatøren prøve seg.Jubel for røntgenmaskin på MutambaraHer er monteringen av det avanserte utstyret i god gang.Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

Med legen som forsøksperson demonstrerer teknikeren maskinen.Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

Et stort øyeblikk for alle: Den første pasienten blir røntgenfotografert ved sykehuset på Mutambara. Dermed er en ny epoke igang ved den gamle misjonsstasjonen.Jubel for røntgenmaskin på Mutambara

Ved starten på en lang vei. Jon Løvland ved røntgenmaskinen i tidligere Farsund Sykehus, før demontering, pakking og transport til det sydlige Afrika.

NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer
Sommerens høydepunkt venter på deg Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone