En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Knut Refsdal er ny styreleder i Landsforeningen uventet barnedød

Knut Refsdal er ny styreleder i Landsforeningen uventet barnedød

27.04.2010
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) er en forening til støtte og hjelp for dem som mister barn plutselig og uventet, enten barnet har fått leve en stund eller døde ved fødselen eller i svangerskapet. Tidligere i april ble Knut Refsdal, prest i Metodistkirken, valgt som ny styreleder av organisasjonen.
Knut Refsdal er ny styreleder i Landsforeningen uventet 
barnedød
Vi har snakket med den nye styrelederen av LUB for å få vite mer om hva organisasjonen er, og hvordan Refsdal ble valgt til leder.

 
Sorgstøtte, forebygging og forskning
- Hva er LUB?
- Det er en organisasjon for foreldre som har mistet barn fra 22 svangerskapsuke til fire år. Det er den tidligere krybbedødsforeningen som har utvidet rammene og blitt et bredere fellesskap. Vi er et fellesskap for foreldre som har opplevd å miste et barn. Vår målsetning er å arbeide med sorgstøtte, forebygging og forskning på dette området, sier Knut Refsdal.

”Denne siden opp”
Knut Refsdal er ny styreleder i Landsforeningen uventet 
barnedød
Knut kan fortelle at forebygging har vært en viktig del av LUB. Kampanjen ”Denne siden opp” fikk stor oppmerksomhet, og forandret mange holdninger i opinionen. Informasjonskampanjen, som i fjor hadde 10-årsmarkering, pågår fortsatt, og på alle landets føde- og barselavdelinger deles babybodyen ”Denne siden opp når jeg sover” ut som en påminnelse om ryggleie som anbefalt sovestilling for alle nyfødte. Fallet i antall dødsfall, omtrent 200 barn hvert år, viser at kampanjen har svært stor betydning.

Forskning
LUB støtter også forskning. Det gjelder både medisinsk og psykososial forskning. Blant annet er jakten på en løsning på den såkalte gåten om krybbedød i fokus.

Sorgstøtte
LUB ønsker å gi et tilbud om omsorg, sorgstøtte og fellesskap med andre familier som har opplevd den samme smerten. Her spiller de mange frivillige en stor rolle.

Knut og Åshild S. Refsdal opplevde i desember 1998 å miste sin nesten ett år gamle sønn Fredrik. I begravelsen til Fredrik var det minnegave til Landsforeningen. De fikk tidlig kontakt med dem og har beholdt den siden. De har vært styremedlemmer på fylkesplan og er frivillige kontaktpersoner for nye pårørende.

Nye utfordringer
Knut er valgt som leder for en toårsperiode. Han sier at det er nye utfordringer som står foran LUB nå. Omfanget av krybbedød er sterkt redusert, men dødsfall sent i svangerskapet - særlig etter passering av terminen - har blitt viktigere for LUB. Her er det ifølge Knut mulig å redde mange barn. Han kan ikke tallfeste en slik reduksjon, men noen forskere mener det er mulig å redusere antallet dødsfall med opptil 300 barn ved bedrede rutiner for oppfølging av fødende. Dette sier Knut blir et viktig arbeidsområde for LUB.

Det andre LUB arbeider for er obligatoriske dødsstedsundersøkelser ved barnedødsfall. Det vil kunne eliminere årsaker og styrke det forebyggende arbeidet ytterligere.

Les mer i Brobyggeren
I sommernummeret til Brobyggeren vil Knut Refsdal dele med oss noe av det som rammet hans egen familie i 1998 og noen av tankene han har gjort seg i ettertid.

Du kan lese mer om Landsforeningen uventet barnedød på deres egen nettside. 
På landsmøtet hvor Knut ble valgt til leder, leste Åshild Skiri Refsdal sin egen historie "Speilet i trappegangen". Vi har fått lov til å gjengi den her.Speilet i trappegangen


I den leiligheten vi bodde før hadde vi et stort garderobeskap med speildør.
De to guttene våre pleide ofte å ha mye moro foran dette speilet. Lille Fredrik hadde ikke lært  gå ennå, men støttet de klissete hendene sine på den glatte speilflata, og Andreas gjorde alt han kunne finne på for å få Fredrik til å hoppe av fryd. Knut og jeg hørte stadig trillende latter og klaskende små hender mot speilet i gangen.

Den lørdagen vi skulle feire ettårsdagen til Fredrik fant vi ham død i sengen. Verden raste sammen. Ingenting var trygt lenger. Alt var tomt. Framtiden var borte. Snart måtte vi vel våkne av dette marerittet! Vi hadde havnet i et landskap som vi ikke ante noe om. Vi var totalt hjelpeløse og alene, fordi ingen kunne forstå hvordan vi hadde det!

Gjennom et kurs i regi av ”Landsforeningen til støtte ved krybbedød” fikk vi møte mennesker som hadde det som oss! Som tenkte som oss, som forstod oss. Det var en enorm befrielse å bli kjent med folk som kunne bekrefte at følelsene og reaksjonene våre var helt normale.

I tida etterpå har ”Landsforeningen Uventet barnedød” gitt oss kunnskap om sorgarbeid som etterhvert har gitt oss trygghet til å kunne leve videre med sorgen, uten at den trenger å ta all oppmerksomheten vår. Det å føle tilhørighet, og få le og gråte med andre i liknende situasjon, har gjort oss sterke. Så sterke, at vi idag kan si at livet er godt å leve igjen.

Nå etter elleve år slår det meg av og til at det hele nesten er uvirkelig. Var det bare en drøm at jeg fødte Fredrik på Fredrikstad sykehus? Drømte vi bare, det året vi følte oss som verdens lykkeligste familie? Var det bare en drøm at vi så ham liggende livløs i en kiste i sykehuskapellet?

Hver gang jeg går i trappa hjemme, passerer jeg et speil i ramme på veggen. Det er veldig skittent, men selv om jeg vasker det blir det aldri rent. Heldigvis. Vi fikk glassmesteren til å legge et ekstra glass utenpå, da han skar ut de klissete fingermerkene på garderobespeilet. Fredrik har uten tvil vært her. Han har satt spor både på speilet og i hjertene våre.


NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone