En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Viktig å se andre og gi ros

Viktig å se andre og gi ros

22.06.2010
Du har kanskje sett navnet hans i avisene eller sett ham med en myndig mine på fotballbanen, men at dommer Terje Hauge er Betanien-sykepleier, visste du kanskje ikke.
Viktig å se andre og gi ros


Hauge gir seg på internasjonalt nivå, og muligens også i Norge etter denne sesongen. Kanskje sykepleieruniformen er neste drakt for Hauge?Betanien alternativt førstevalg
Som eneste gutt på kullet startet Terje Hauge på sykepleierutdanningen i januar 1986 på det som den gang het Betanien sykepleierskole.
- Jeg må vel innrømme at jeg helst ønsket å komme inn på fysioterapi og at sykepleien var et alternativ, men når jeg ikke kom inn der var Betanien førstevalget og jeg har aldri angret, forteller Hauge.

Etter endt studietid i 1988, begynte Hauge å jobbe på akuttmottaket på Haukeland i 50 % stilling. Parallelt med dette startet han og en kamerat Bergen trygghetssentral som etter hvert ble kjøpt opp og som i dag eksisterer som Hjelp24. Ved siden av jobben som sykepleier jobbet Hauge også som fotballdommer. Han fikk sin debut i Tippeligaen i 1990 og internasjonalt i 1994.
- Det ble en utfordring å kombinere dette. Jeg jobbet som sykepleier fra 1988-2000. Jeg fikk da mulighet til å jobbe med Viktig å se andre og gi rosfotball på heltid. Jeg syntes det hørtes spennende og utfordrende ut å jobbe med hobbyen min på fulltid og takket ja til det, sier Hauge.

Vil bruke fotballen som samfunnsbygger
I dag jobber Hauge 50 % i Norges Fotballforbund og 50 % i Hordaland Fotballkrets. I tillegg til dømmingen, jobber Hauge mye med klubbutvikling og som instruktør for ledere, treneren og dommere. Han er mye på klubbesøk og ser blant annet hvordan klubben er organisert, at nøkkelroller er på plass og at skolering av de tillitsvalgte i klubbene er ivaretatt.
- Det jeg brenner for i fotballen er ikke nødvendigvis resultater og prestasjoner, men at fotballen skal være en arena hvor barn og ungdom kan vokse opp i trygge rammer. Det skal være et sted hvor de voksne, trenere og ledere skal være gode rollemodeller og påvirke barn og ungdom i positiv forstand, forteller Hauge.

Hauge mener at det å være en klubb og det å være en leder er et veldig stort ansvar i forhold til det å skape gode rollemodeller, bevisstgjøring rundt verdier og gode holdninger.
- Noen er veldig opptatt av å vinne kampen i kveld, istedenfor å løfte hodet litt og se mer langsiktig på ting, for fotball handler om så mye mer. Hvis man ser at barn og ungdom kan bruke fotballarenaen til å lære seg kodene som går på det å respektere hverandre, gjøre hverandre gode og takle medgang og motgang, så har man virkelig forstått hva som er hensikten med fotballen. Det er like mye samfunnsbygging som det er fotballbygging, sier Hauge.

Flere paralleller mellom fotball og sykepleie
Selv om Hauge ikke har jobbet som sykepleier de siste 10 årene, kan det trekkes flere paralleller mellom sykepleien og dagens jobb i fotballen. Som dommer står han ofte i situasjoner hvor han må ta raske avgjørelser, som på mange måter ikke er ulikt fra da han jobbet på akutten.
- Det må sitte i ryggen, enten du jobber på akutten eller som fotballdommer. Du må ha gjort det før, eller så må du lære av erfaring og gjøre det raskere og bedre neste gang. Man må også se helheten og prøve å ligge i forkant av de utfordringene som venter deg. Teamarbeidet er et annet viktig likhetstrekk. I forkant av hver kamp planlegger jeg med mine assistenter på samme måte som før vi gikk på vakt og planla hvem som hadde ansvar for hva. Mange ganger er det små, men viktige detaljer som nøkkelen til at man løser oppgaven på en tilfredsstillende måte. Det er en trygghet i det å gå inn på en arena og vite at man fungerer som et team, sier Hauge.

Skulle aldri bli dommer
Terje Hauge er en av de dommerne i Norge som har holdt på lengst på det øverste nivået og som har dømt flest kamper i Norge og Europa, men han hadde absolutt ingen planer om å bli dommer da han var 16 år gammel.
- Da jeg var 16 år måtte jeg alltid ha noen andre å skylde på. Da jeg tapte kamper, var det aldri min eller lagets feil, det var dommerens feil. Jeg var sint på dommeren og fikk mange gule kort for munnbruk. En dag sa treneren min at jeg ødela for laget. Når jeg ble sint på dommeren og mistet fokus, mistet laget mitt en spiller. Han meldte meg derfor på et dommerkurs. Jeg sa at jeg skulle ta kurset, ikke for å dømme, men for å lære reglene for å kunne ta dommeren når han gjorde en dårlig jobb. Så er det sånn at når man kommer fra en liten klubb og dommeren ikke dukker opp, så ringer man de som har dommerkurs. Sånn begynte det og plutselig sto jeg selv med fløyten i hånden og skulle dømme kamper og ta avgjørelsene selv. Da kjente jeg på at det ikke var så lett, men utrolig vanskelig. Jeg hadde ansvar for 22 spillere og det gikk litt fortere enn jeg trodde. Jeg fikk skryt for jobben jeg gjorde og sånn ballet det på seg. Plutselig var dømming spennende og utfordrende og jeg fikk det til, forteller Hauge.

Kniksenprisen
I 2004 og 2007 fikk Hauge Kniksenprisen som årets dommer, men det er ikke det som gjør at han har holdt på så lenge.
- Sånne priser betyr mye akkurat der og da, men det fantastisk gode miljøet vi har betyr så mye mer. Selv om vi er konkurrenter så bryr vi oss om hverandre og tar vare på hverandre. Jeg tror det er nøkkelen til at jeg har trivdes så lenge i denne rollen. Jeg tror vi må unne hverandre suksess og det gjelder alle grupperinger, ikke bare fotball. Man er flink til å kritisere når det går galt, men om det går veldig bra med noen, så er det ikke alltid at det blir sagt så mye. Da burde man gitt et klapp på skulderen og si at det var kjempebra. Jeg tror at når man får et klapp på skulderen og en bekreftelse på at noe er bra, vokser man fort et par cm og får den lille selvtilliten man trenger, sier Hauge.

Tilbake på gamle trakter
I januar kommer Hauge tilbake på gamle trakter for å holde foredrag under diakoniuken på Betanien diakonale høgskole.
- Jeg skal snakke litt om det å være en leder, teamarbeider, det å mestre stressituasjoner og det å takle motgang og komme styrket tilbake. I tillegg vil jeg også snakke om det å spille på de rundt deg og få teamet sterkt og godt. Det blir gjerne eksempler fra fotballverden, men jeg tror at det kan trekkes paralleller til arbeidsliv, sykepleie og studietid. Det er alltid spennende å gå inn på nye arenaer, og det blir litt spesielt å komme tilbake og møte seg selv på Betanien igjen, men jeg gleder meg, avslutter Hauge.


Takk til Åse Meistad Skjellevik for tekst og bilder.NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone