En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Nattverd foran nattverden

Nattverd foran nattverden

28.04.2011
Kunstmaleren Håkon Gullvågs store maleri «Nattverd III», fulgte Trondheim menighet gjennom hele påskehøytiden. Skjærtorsdagens nattverd ble en helt spesiell og sterk opplevelse. Benket i en «u-formasjon» ut fra maleriets nattverdsbord ble det skapt en opplevelse av bordfellesskap med Jesus og disiplene.
Nattverd foran nattverden


Pastor Rune Joar Larsen forrettet nattverden foran det store maleriet av Håkon Gullvåg.


Maleriet ble montert i kirkesalen før Palmesøndag, og fulgte menighetens feiring av påsken gjennom Skjærtorsdag, Langfredag og første påskedag. Det var kunstmaleren Håkon Gullvåg selv som raust tilbød Trondheim menighet å låne det  tredelte, 4,80 x 1,90 meter store maleriet gjennom påsken – på hans regning og forsikringsrisko…

Fem versjoner
Gullvåg har siden 2005 malt fem ulike versjoner av nattverden, i samme store format; i dialog med Leonardo da Vincis skildring av det siste måltidet i Santa Maria delle Grazie i Milano. Gullvåg er ingen «skjønnmaler»; de store formatene og hans kraftige uttrykk gjør også at hans kirkekunst engasjerer. Gullvågs første «Nattverd»-triptyk (tredelt maleri) inngikk i hans temporære utstilling i Nidarosdomen sommeren 2005. Gullvåg orienterte selv vår kirkes årskonferansedelegater om denne utstillingen da de besøkte i Nidarosdomen som ledd konferansen det året. Gullvågs første nattverdsmaleri henger permanent i den gamle katolske bispegården i København (nå en del av universitetet). En versjon er på vei hjem fra Kina etter å ha vært en del av Gullvågs utstillinger der det siste året. Et nattverdmaleri henger for øyeblikket i nasjonalgalleriet i Amman, Jordan, som ledd i Gullvågs «Hellig Jord»-utstillinger i Midtøsten. En versjon står i Gullvågs atelier i Trondheim, og den femte versjonen (eller nr. tre i kronologisk malt rekke følge) har Trondheim menighet hatt gleden av å huse i en uke.

Skjærtorsdag
Maleriet fikk en spesiell virkning for Metodistkirkens kirkegjengere Skjærtorsdag. Etter et kjærlighetsmåltid i Wesleysalen (menighetssalen), hvor Ole-Einar Andersen også orienterte om Gullvågs kirkekunst og satte nattverdsmotivet inn i en sammenheng, gikk vi opp i kirkesalen for å feire nattverd foran Gullvågs «Nattverd III». Pastor Rune Joar Larsen forrettet ved et framskutt alter foran Gullvågs maleri.

Takk til Trondheim for tekst og Ole-Einar Andersen for bildene.

Nattverd foran nattverdenPastor Rune Joar Larsen viser til maleriet før nattverden.
Nattverd foran nattverden


Maleriet dannet endeveggen i en firkant med menigheten foran seg.NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone