En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Andrine Bakkene Espeland begravet i Sarpsborg

Andrine Bakkene Espeland begravet i Sarpsborg

09.08.2011
Andrine Bakkene Espeland, menighetsbarn i menigheten vår i Sarpsborg, ble bare 16 år. 22. juli ble hun drept på Utøya. Torsdag 4. august tok en fullsatt Metodistkirke farvel med Andrine.
Andrine Bakkene Espeland begravet i SarpsborgDet var ingen ledige seter i Metodistkirken i Sarpsborg da familie, venner, parti, samfunn og menighet tok et verdig og varmt farvel med 16 år gamle Andrine Bakkene Espeland. Foto: Kent Inge Olsen/Fredrikstad blad.Noe godt i alt det triste og forferderlige
Til Brobyggeren sier Andrines mor, Unni Espeland Marcussen, at det ble en verdig og varm begravelse.
- Jeg har tenkt mye på dette etter begravelsen. Den ble noe godt i alt det triste og forferdelige. Det var så mye varme, kjærlighet og håp. Det var et håp om at Andrines engasjement lever videre og at det virkelig er noen som tar vare på oss i alt det vonde.
Samtidig var det en vakker begravelse med alle blomstene og musikken. For å si det slik: Jeg tror Andrine ville likt å være til stede, forteller Unni.

Fullsatt kirke
- Det var mange som ville være med?
- Ja, det ble tidlig fullt. Vi trykte opp 500 program, og etterpå var det bare 16 igjen. Her var det skolekamerater, familie og venner som har kjent Andrine gjennom hele livet. Det var også mange representanter for det offentlige.

Hørte til i Metodistkirken
- Andrine var det andre barnet som ble døpt i den nye kirken etter brannen i 1992.
- Ja, Andrine var med oss i Metodistkirken fra hun ble født. Her vokste hun opp. Da hun ble eldre ville hun gjerne være med oss når vi var i kirken. Da hun skulle konfirmeres for to år siden ønsket hun selv å stå i Metodistkirken, selv om hennes skolevenner skulle stå i statskirken. For henne var det viktig, selv om det skulle bety at hun måtte stå alene.

Sterk rettferdighetssans
- Kan du fortelle oss litt om Andrine?
- Ja, hun var godt menneske som alltid tok de svakestes side, selv når det kostet. Så hun mobbing og erting på skolen grep hun inn, uten å tenke på seg selv. Hun brant for at alle skulle ha de samme mulighetene på skolen og i livet. Jeg tenker ofte på henne som et klokt barn som tenkte mange gode tanker.
I oppveksten var Andrine litt sjenert. Det var godt å se hvordan hun blomstret opp etter at hun ble med i AUF. Hun ble flinkere til å uttrykke seg og snakket gjerne om det hun brant for. AUF Østfold er veldig dyktige til å ta imot nye mennesker. Hun ble valgt inn som nestleder i Fredrikstad AUF i mars i år.

Tatt godt vare på
Unni kan fortelle at den måten de har blitt tatt vare på av det offentlige etter 22. juli har vært helt fantastisk.
- Det å komme til Sundvolden rett etterpå var en redning for oss. Deretter var det en veldig lang uke mens vi ventet på identifikasjonen av Andrine. Hun var savnet, men vi forstod jo hvilken vei det bar.
Oppfølgingen senere har vært og er fortsatt så god som vi trenger. Vi blir tett fulgt opp av Arbeiderpartiet både lokalt og på fylkesplanet. De holder kontakten med oss for å høre hvordan det går og om det er noe de kan gjøre for oss.

God støtte fra prestene og menigheten
Vi har kjent pastor Knut Refsdal lenge, og det var jo han som døpte Andrine. Han har vært min klippe i alt det vi har opplevd. Han har vært med oss helt siden den lørdag morgenen og frem til nå. Menighetspresten Torgeir Tveter har også vært en meget god støtte. De to bar begravelsen og Knut ledet oss gjennom minnestunden på den beste måten.

Else-Grethe og Harald Mathisen i menigheten har vært helt fantastiske. De tok hånd om minnestunden og organiserte den. De fikk folk til å hjelpe til, stod for innkjøp, pyntet, holdt styr på kollegaer og venner som lagde mat og ryddet etter samlingen.

Omfavnet av venner og ukjente
Det er godt å vite at vi har venner som omfavner oss. Det er også godt å oppleve den omsorgen som alle andre har. Jeg er medlem av en klubb for eiere av Harley-motorsykler. Sist onsdag kom det 50 Harley-sykler med klubb-venner hjem til oss med pizza og brus. Det er sterkt å se tøffe menn gråte.
Tegnene på omsorg har vært så mange. Vi får kort i posten og mange blomster fra både kjente og ukjente. Jeg fant et gavekort på middag for seks personer på en av byens restauranter i postkassen, uten avsender.
Etter sorggudstjenesten forrige søndag kom vi ut og ble møtt av synet av et uendelig og stille fakkeltog. I lille Sarpsborg gikk 15.000 i tog for Andrine og de andre ofrene. Det er en trøst for meg å se og kjenne på all denne omsorgen, sier Unni.

En nærverende Gud
I sin tale i begravelsen sa Knut Refsdal blant annet:
- Vi tror ikke på fravær av lidelse. Vi lever her i tiden, og vi ser og opplever daglig ondskap, lidelse, mobbing, krig og elendighet. De siste ukene har vært en dramatisk påminner om dette. Vi er ikke et øyeblikk i tvil om at det finnes destruktive krefter i verden.
Men samtidig tror vi også at Gud er nærværende i denne verden, at mulighetene til å skape mening og liv er til stede, at det gode og konstruktive i det lange løp er sterkere enn ondskapen, døden og det destruktive. Troen på Gud fører oss imidlertid ikke på en vei utenom, men gjennom det vonde. Troen skjermer ikke for smerten og opplevelsen av den bunnløse sorgen, men troen tviholder på at vi aldri er alene.

Døde ikke forgjeves
– Andrine Bakkene Espeland og alle ofrene etter Utøya-tragedien døde ikke forgjeves, sa blant annet tidligere statsminister Thorbjørn Jagland som var regjeringens representant i sin tale.
– AUF vil bli stående igjen som noe av det fineste i norsk historie. Jeg har selv tilbrakt 35 somrer på rad på Utøya. Det som har skjedd er nesten ikke til å holde ut, la han til.Du kan lese mer om og se flere bilder fra begravelsen her:

Fredrikstad Blad


Sarpsborg Arbeiderblad

NRK ØstfoldDu kan lese mer av talen til Knut Refsdal og minneordet til Unni Espeland Marcussen i neste utgave av Brobyggeren.


NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone