En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Nobels fredspris til president Ellen Johnson-Sirleaf

Nobels fredspris til president Ellen Johnson-Sirleaf

07.10.2011
Det brøt ut spontan jubel på Metodistkirkens Hovedkontor da metodisten Ellen Johnson-Sirleaf i dag ble tildelt Nobels fredspris for 2011. Hun fikk prisen sammen med Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman.
Nobels fredspris til president Ellen 
Johnson-Sirleaf


President Ellen Johnson-Sirleaf foreleser på konferansen Afrika i et nytt lys i Oslo i oktober 2007. Her var hun invitert av regjeringen. Foto: Karl Anders Ellingsen.
Det var en tverrpolitisk gruppe på Stortinget som nominerte Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og en av landets fremste fredsaktivister til Nobels fredspris

Stortingsrepresentantene Marit Nybakk (AP), Line Henriette Hjemdal (KrF), Sonja Irene Sjøli (H), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Gina Barstad (SV) mente tiden igjen var inne for kvinnelige fredsprisvinnere. De siste ti årene har åtte av prisvinnerne vært menn.

De foreslo at årets tildeling gikk til Ellen Johnson-Sirleaf, Afrikas første og hittil eneste demokratisk valgte kvinnelige president, og fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte også fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

Tawakkul Karman er en trebarnsmor og grasrotsaktivist som har arbeidet for demokrati i sitt hjemland Jemen.

En pådriver for kvinner, fred og sikkerhet
Ellen Johnson-Sirleaf har vært en pådriver for å implementere resolusjon 1325 – Kvinner, fred og sikkerhet – i FNs sikkerhetsråd. Hun har også vært leder av FNs utviklingsprogram (UNDP) i Afrika og vært med på granskingen av folkemordet i Rwanda.

– For mange kvinner verden over er hun blitt et symbol på at det er behov for kvinner som endringsagenter for fred og utvikling. En slik pris vil også framheve betydningen av resolusjon 1325 og Norges forpliktelser, uttalte stortingsrepresentantene da de nominerte henne.

Ellen Johnson-Sirleaf var også nominert i 2009.

År i eksil
Etter at hun tapte et svært omstridt valg for Charles Taylor i 1997, reiste hun i eksil. I løpet av årene i utlandet  arbeidet  Sirleaf blant annet for Verdensbanken, og hun skrev flere bøker om afrikansk næringspolitikk. Hun har vært visepresident for Citibank i Nairobi i Kenya og for Equator Bank i Washington.

Fra 1992 til 1997 ledet hun FNs utviklingsprogram for Afrika, og i 1999 var hun et av medlemmene i kommisjonen som ble opprettet av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) for å undersøke folkemordene i Rwanda.

Hun returnerte til valget i 2005 og vant valget. I neste uke er det på nytt valg i Liberia og Ellen Johnson-Sirleaf stiller til gjenvalg.

I 2010 ble hun av tidsskriftet Newsweek rangert som en av verdens ti beste ledere, mens Time plasserte henne blant verdens ti beste kvinnelige ledere. Samme år ble hun beskrevet som «den beste presidenten Liberia noen gang har hatt» av tidsskriftet Economist.

Et symbol
Misjonssekretær Tove Odland syntes tildelingen er fantastisk. Ellen Johnson-Sirleaf er i følge misjonssekretæren et forbilde for statsledere, ikke minst i land med store utfordringer. Hun er klok, kunnskapsrik og viser både varme og fasthet i sitt virke. I Liberia og i hele Afrika har hun blitt et symbol og eksempel på at alle kvinner har både mulighet og en viktig rolle i ledelsen av samfunnet og nasjonene.
Nobels fredspris til president Ellen 
Johnson-Sirleaf
Tove og Torleif Odland hilser på president Ellen Johnson-Sirleaf i Første Metodistkirke i Liberias hovedstad Monrovia i januar 2011. Som ansvarlig for samarbeidet mellom Metodistkirkene i Norge og Liberia har Odland møtt presidenten som også er metodist ved en rekke anledninger. Foto: Misjonsselskapet.


Nobels fredspris til president Ellen 
Johnson-Sirleaf
Vår misjonssekretær Tove Odland hilser på president Ellen Johnson-Sirleaf under konferansen Afrika i et nytt lys i 2007.  Foto: Karl Anders Ellingsen.
NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer
Sommerens høydepunkt venter på deg Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone