En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Seier for Ellen Johnson Sirleaf

Seier for Ellen Johnson Sirleaf

11.11.2011
Liberias president og nobelprismottaker Ellen Johnson Sirleaf vant andre valgomgang med hele 90,8% av stemmene.
Seier for Ellen Johnson Sirleaf

President Ellen Johnson Sirleaf ble gjenvalgt med klar majoritet.


Seieren i gårsdagens andre valgomgang var så stor at valgmyndighetene kunne utrope den sittende presidenten til valgvinner allerede i går. Ellen Johnson Sirleaf vant med 90,8% av de avgitte stemmene.

Boikott
Presidenten vant den første valgomgangen med 44% av stemmene. Etter at hennes motkandidat Winston Tubman oppfordret til boikott av torsdagens valg på grunn av påstått valgjuks fra presidentens parti, var hun ventet å vinne andre valgomgang med klar margin. 90,8% var likevel over forventningene.

Anklager avvist
Uavhengige valgobservatører har ikke funnet noe holdepunkt for anklagene om valgjuks, hverken i første eller andre valgomgang. Hvorfor Winston Tubman gikk til det skritt å boikotte andre valgomgang er fortsatt et mysterium for valgkommentatorer i inn- og utland.

Lav velgerdeltakelse
Oppslutningen om torsdagens valg ble likevel skuffende lavt for presidenten, i sterk kontrast til engasjementet og mobiliseringen i første valgomgang. Kun 37,4% av velgerne deltok. Det er en halvering fra første valgrunde.
Det er sannsynlig at boikotten fra Winston Tubman også førte til at mange tilhengere av presidenten holdt seg hjemme siden resultatet var gitt på forhånd. Likevel er det et signal om at hun nok er mer omstridt hjemme enn mange tror i Europa og Nord-Amerika.

Stygge episoder
Det var flere voldsepisoder i oppkjøringen til valget torsdag, blant annet sammenstøt mellom tilhengere av Winston Tubman og opprørspoliti som resulterte i flere dødsfall.

Winston Tubman har en hard kjerne av tilhengere som består av arbeidsledige og frustrerte unge soldater fra borgerkrigen. Det er mange som er urolige for hvordan de vil reagere på nederlaget. Forhåpentligvis vil den store seiersmarginSeier for Ellen Johnson Sirleafen bidra til en fredeligere tid etter valget.

Ellen til Norge
President Ellen Johnson Sirleaf kommer til Oslo 10. desember for å motta Nobels fredspris.


NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone