En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>- Lar meg engasjere av engasjement

- Lar meg engasjere av engasjement

20.04.2012
Uten å ha blinket seg ut de store hjertesakene, reiser Audun Westad lørdag 20. april til Florida i USA for å representere lekfolket i Metodistkirken i Norge ved vårt høyeste internasjonale organ.
- Lar meg engasjere av engasjement


Audun Westad gleder seg til å reise til Generalkonferansen. Flytoget er starten på en 15 timer lang reise til Florida.


Audun Westad er sammen med tilsynsmann Øyvind Helliesen valgt til å representere vår Årskonferanse ved Generalkonferansen i år. Vi har spurt Audun om hva han tror blir de spennende sakene.

Call to Action
- Det er litt vanskelig å si hva som blir de viktigste plenumssakene. Det er jo så mange forslag og mange av dem vil endres underveis før de når plenum. Når det er sagt, tror jeg "Call to Action" blir en stor sak, sier Audun.

"Call to Action" er et omfattende forslag som søker å forenkle den sentrale strukturen til United Methodist Church (UMC) og overføre midler til ekspansive tiltak. Forslaget har mange støttespillere, men det er også mange som synes forslagene er for drastiske.

Homofili og Israel
- Homofilisaken er jo oppe til behandling hver gang. Men det som har engasjert en del her i Norge er Israel. Etter et oppslag i Dagen har det kommet noen henvendelser. Det er et forslag som går ut på at UMC skal boikotte selskaper som investerer på okkupert land på Vestbredden, forteller Audun.

Tusenvis av forslag
Det er tusenvis av forslag som skal behandles på Generalkonferansen. For å rekke over alt, blir alle delegatene delt i grupper. Hver gruppe tar for seg en del av forslagene og sorterer dem. De ulike forslagene blir sortert i grupper etter hvor kontroversielle de er. De som en forventer at konferansen vil vedta eller avvise nærmest enstemmig blir gruppert sammen og behandlet under ett i plenum. Det er måter å få løftet forslag ut av slike grupperinger til individuell debatt i plenum og det er mange som kjemper for forslagene sine før og under konferansen. Forslag som ligner hverandre forsøker en å slå sammen og redigere slik at det blir færre forslag totalt.

Curch and Society
Audun befinner seg i gruppen "Church and Society A". Øyvind befinner seg i gruppen "General Administration" som blant annet behandler Call to Action. Øyvind har også fått ansvaret sammen med  2-3 andre for å informere alle Sentralkonferansedelegatene om hva Call to Action er for noe.
- Lar meg engasjere av engasjement
- Jeg har lagt merke til at det er mange forslag til endring av De Sosiale Prinsippene og individuelle resolusjonsforslag i min gruppe. Det er blant annet mange USA-sentrerte forslag rundt finanskrisen og hvordan de amerikanske myndighetene har reagert på den.

Dødsstraff og krigføring
Andre områder som har mange forslag er temaene dødsstraff og krigføring. Innholdet i mange av disse forslagene overrasker meg, men de viser at vi spenner vidt som kirke.
Jeg er jo ny på Generalkonferansen, men jeg stusser jo over at noen kan sende inn et forslag som skal slå fast at det er umetodistisk å være mot dødsstraff. Det går jo mot alt jeg har lært i Metodistkirken, sier Audun.

- Gjenspeiler ikke dette at det er fritt for enhver metodist å sende inn forslag til Generalkonferansen?
- Ja, det er nok riktig, men det er nok flere som mener dette. Jeg er spent på debattene rundt slike saker som jeg personlig ser som selvsagte.

- Er du litt redd for å miste noen illusjoner om kirken din?
- Hmmm, godt spørsmål. Nei, jeg tror jeg har et godt begrep om hva som skal skje. Det er jo min kirke, og min identitet som utfordres i møte med ulike meninger.

Hva stemmer du?
- Dere blir utfordret på Facebook til å rapportere hvordan dere stemmer i de store sakene. Føler du det som et press?
- Nei, dette synes jeg er bra! Vi må tørre å stå for det vi mener og gjør. Ellers kan vi ikke stå med rak rygg når vi møter Årskonferansen igjen. Følg meg på Facebook. Der vil jeg rapportere om sakene og hva jeg stemmer. Jeg vil prøve å komme med oppdateringer hver eneste dag under konferansen.

Engasjement
- En ting som jeg liker er det engasjementet som mange har for kirken sin. Jeg får daglig både brev og e-poster med støtte eller motstand til forslag som vi skal behandle. Det synes jeg er flott. Jeg blir engasjert selv av andres engasjement, sier Audun.

Hjertesaker
- Reiser du med noen egne hjertesaker?
- Det er ikke noe som har blitt hjertesaker for meg enda, men jeg blir virkelig engasjert av andres engasjement. jeg vil gjerne finne ut hva det er som gjør at akkurat denne saken er så viktig for dem, enten det gjelder bedre forhold for unge prester, eller liberale og konservative innspill i homofilidebatten.

Gleder seg
- Er det noe du gleder deg spesielt til?
- Akkurat nå gleder jeg meg til introduksjonskurset for delegater under 30 år. Jeg gleder meg til å treffe andre delegater og komme i gang. Også er det en egen lekmannslunch før forhandlingene starter. Det tror jeg blir spesielt å oppleve.

Vil savne sønnen
- Du reiser fra en sønn og MBUs Landsmøte, vil du savne dem?
- Ja, det blir vanskelig å reise fra min syv uker gamle sønn. Det tror jeg blir hardt. Nå har jeg lastet opp mobilen med bilder av han og Irene, og vi har jo Skype som vi vil bruke flittig. Men en bit av meg blir nok igjen på Holmlia når jeg reiser.
Litt enklere blir det nok med Landsmøtet, men det er jo rart å ikke være der når jeg er leder. Det er et samlingspunkt for en organisasjon som jeg er glad i. Men de vil klare seg godt. Vi har fantastiske frivillige og ansatte som vil lede Landsmøtet helt fint, avslutter Audun.


Følg Audun Westad på Facebook gjennom konferansen.

NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer
Sommerens høydepunkt venter på deg Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone