En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Det juridiske råd kaster Generalkonferansen ut i kaos

Det juridiske råd kaster Generalkonferansen ut i kaos

05.05.2012
Kompromissplanen "Plan UMC" for restrukturering av kirkens globale ledelse ble vedtatt onsdag etter mye arbeid. I kveld ble planen enstemmig forkastet av det juridiske råd som i strid med vår kirkes lovtekst, "Book of Discipline".
Det juridiske råd kaster Generalkonferansen ut i 
kaos


Krisemøter overalt på Generalkonferansen i Florida fredag kveld og natt. Her er delegater fra vårt biskopsområde samlet med biskop Christian Alsted for å vurdere hva som nå skal skje. Foto: Audun Westad.


Restrukturering
Planen "Plan UMC" var det tredje kompromissforslaget for en restrukturering av kirkens globale ledelse. Det fikk onsdag det nødvendige flertallet i konferansen. Planen innebærer en forsiktig forenkling av de sentrale rådene og utvalgene. Det opprettet også et nytt råd kalt “General Council for Strategy and Oversight”. Dette rådet skulle overse arbeidet i de fem styrene som koordinerer kirkens viktigste arbeidsområder. Det er høyere utdannelse og pastoral tjeneste, misjon/globale relasjoner, Kirke og samfunn, disippeltrening og den nyformede komiteen for inkludering. Den siste var en sammenslåing av ulike komiteer som arbeidet for likestilling (kjønn, rase o.l.). Se planen under.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Det juridiske råd kaster Generalkonferansen ut i 
kaosDelegerer for mye makt
Et hovedpunkt for det juridiske råd er at Generalkonferansen har vedtatt en plan som delegerer alt for mye makt og myndighet til  “General Council for Strategy and Oversight”. Ifølge disiplinen er opprettelsen av globale råd og komiteer, fastleggingen av deres strukturer, vedtak om funksjon, oppgaver og ansvar, og fastlegging av kirkens overordnede prioriteringer og juridiske funksjon forbeholdt Generalkonferansen alene. Disse lovgivende funksjonene kan ikke bli delegert.

Konsekvenser
Planen dannet også grunnlag for budsjettet og en rekke andre vedtak i Generalkonferansen. Det er akkurat nå ingen som ser alle konsekvensene etter det juridiske råds vedtak. Det foregår en rekke krisemøter på bakrommene for å redde konferansen på lørdagen, som også er konferansens siste dag.

Bortkastet arbeid
I en kommentar på Facebook sier tilsynsmann Øyvind Helliesen at det er bare i Metodistkirken slik kan skje: Juridisk Råd har bestemt at hele strukturplanen er i strid med konstitusjonen. Omtrent alt arbeidet vi har gjort de siste ukene er borte. Uansett, vi skal fortsette å holde fokus; gjøre mennesker til disipler som forandrer verden.

Krisestemning
Lekdelegat Audun Westad sier at det nå er krisestemning. Dette kan få store konsekvenser!

Lang natt
Biskop Christian Alsted bemerker heller nøkternt:
- La oss koke kaffe - dette vil bli en lang natt. Som Elvis en gang sang: "Return to Sender".

Link til UMNS sin artikkel om saken på engelsk.

Link til en artikkel om "Plan UMC".
NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer
Sommerens høydepunkt venter på deg Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone