En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>- Et rørende møte med fantastiske mennesker

- Et rørende møte med fantastiske mennesker

01.10.2012
Det blir helt stille når vi kommer inn på barneavdelingen og treffer barn som får dialysebehandling og som nærmest har vokst opp på sykehuset. Mange inntrykk og møter med mennesker som lever i en vanskelig og spent situasjon får fram klumpen i halsen og tårene i øynene, skriver Åse Meistad Skjellevik i siste "Under løvstakken".
- Et rørende møte med fantastiske mennesker

Augusta Victoria Hospital er det eneste sykehuset på Vestbredden som gir dialysebehandling til barn. Foto: Augusta Victoria Hospital


- Jeg har gått igjennom dette sykehuset 30-40 ganger og blir like rørt hver gang, sier styremedlem i Augusta Victoria Hospital (AVH), Are Blomhoff i det vi går ut av barneavdelingen. Blomhoffs engasjement for sykehuset er tydelig og smittet over på oss som fikk være med til AVH og Jerusalem på prosjektoppfølging i mai.

Fra gjestehus til spesialistsykehus
AVH eies av det Lutherske Verdensforbundet og ligger på Oljeberget i Jerusalem. Keiser Wilhelm 2 bygget det opprinnelig som et gjestehus for kristne pilgrimer og dedikerte det til sin kone Augusta Victoria da det sto ferdig i 1910. Etter krigen i 1948 ble Augusta Victoria Hospital etablert for å gi helsehjelp til de palestinske flyktningene.
- Et rørende møte med fantastiske mennesker
Sommeren 1998 ble Stiftelsen Betanien oppfordret av det norske Utenriksdepartementet (UD) til å engasjere seg i Stiftelsen Oljeberget. Stiftelsen Oljeberget skulle sikre driften av AVH som da var på konkursens rand. Da UD og Stiftelsen Oljeberget gikk inn for å redde sykehuset, var det for å ha et godt og oppegående palestinsk sykehus i området. I 1997 staket AVH ut en ny strategisk retning med at de i tillegg til å være et generelt sykehus, ønsket å tilby spesialisthelsetjenester som ikke var tilgjengelig for flertallet i det palestinske samfunnet. I 2012 er AVH det eneste sykehuset som tilbyr strålebehandling for kreftpasienter i det palestinske territoriet og det eneste i Vestbredden som gir dialysebehandling til barn.

Stor forskjell på grønt og blått
Vi står og ser på et grønt og blått ID-kort tilhørende økonomisjef Amira Juha og sjefsykepleier William Hadweh som begge er palestinere og bor i Betlehem. I samtalen kommer det fram hvor forskjellige rettigheter disse to kortene gir, og hvor nedverdigende systemet føles.
-Tilfeldighetene ville at jeg var på besøk hos slektninger i Jerusalem sammen med min mor da de begynte tellingen og produksjonen av disse ID-kortene, forteller Hadweh. Dette gjorde at han er innehaver av et blått israelsk ID-kort som gir ham helt andre muligheter og rettigheter enn sin kollega som har det grønne palestinske ID-kortet.
-Jeg kan ikke bosette meg i Jerusalem og hvis du ser på bilskiltene, ser du at William har et gult skilt fra Jerusalem, mens jeg har et hvitt skilt med grønn kant. Det betyr at jeg heller ikke kan kjøre inn i Jerusalem og må derfor kjøre omveier når jeg skal til steder hvor det ville være enklest å kjøre gjennom Jerusalem, fortsetter Juha.

Det grønne ID-kortet til Juha, gjør også at hun trenger en egen arbeidstillatelse, som må fornyes hver 6. måned, for å komme seg på jobb på AVH. Men siden hun jobber i helsevesenet har hun det privilegiet at hun har en spesialtillatelse som gjør at hun kan sitte på i Jerusalemregistrerte biler. Direktør på AVH, Tawfiq Nasser, har også det grønne ID-kortet, noe som gjør at han har en assistent som henter ham i Ramallah hver morgen og kjører ham hjem hver kveld. Uten sjåføren måtte Nasser ha benyttet offentlig transport og gått igjennom de store sjekkpunktene som man aldri vet hvor lang tid man bruker på å komme igjennom.

Kan være vanskelig å drive sykehuset i dagens situasjon
Av de 300 ansatte på AVH bor kun 70 i Jerusalem. Det gjør at det kan være vanskelig å drive et sykehus, for man aldri vet om ansatte eller pasienter kommer gjennom sjekkpunktene til Jerusalem innen rimelig tid.
- Dette ble spesielt vanskelig da det var portforbud for noen år tilbake. Direktør Nasser, jeg og mange andre ansatte måtte bli i Jerusalem og bodde på sykehuset i rundt 40 dager. Vi tok også med oss pasienter for hvis dialysepasienter ikke får behandlingen sin annenhver dag vil de dø. Vi fikk pasientene hit og ordnet med overnatting til dem til portforbudet var over, forteller Hadweh.

Sykehuset har også poliklinikker i andre byer og mobile klinikker for diabetes, mammografi og andre behandlinger som kan gis utenfor sykehuset.
-Poliklinikkarbeidet i andre byer vokser fordi det ikke er mulig for alle pasienter å komme til sykehuset i Jerusalem, sier Blomhoff.
-I Ramallah har vi en stor klinikk hvor folk kan komme på konsultasjoner. Om de ansatte på poliklinikken ser at pasienten må til sykehuset, får pasienten et dokument med behandlingsavtale som han/hun må gå til det palestinsk-israelske koordineringskontoret med for å søke om tillatelse for å komme inn i Jerusalem for å få behandling. Tillatelsen må fornyes relativt ofte, men de kroniske pasientene får et dokument som gjør at de får tillatelse for et år om gangen, forteller Hadweh.

Samarbeid for pasientens beste
Selv om situasjonen i området er politisk betent, er det ikke tvil om hvem som står i fokus for de ansatte på AVH.
- Om det er bedre behandling eller behandlere på det jødiske universitetssykehuset Hadassah, ber vi om bistand derfra og omvendt. Når det er snakk om en pasient, ser vi ikke de politiske og religiøse sidene. Da samarbeider vi på tvers av skillelinjene for pasientens beste, sier Hadweh.

Om pasienten ikke skulle ha penger til å betale for behandlingen, er heller ikke det noe det tas hensyn til.
- De aller fleste av pasientene våre er forsikret av den palestinske eller den israelske helseforsikringen og betaler ingenting. Et lite fåtall av pasientene har ikke forsikring og dekkes av et fond vi kaller the poor sick fund. Vi har en olivenlund på området og overskuddet som kommer av olivenoljen vi lager, går til dette fondet. Det er ikke snakk om mye penger, men det blir en fin sum som hjelper fattige, forteller Hadweh.

Betanien aktivt inne i kreftarbeidet på AVH
I perioden 2009-2011, var Betanien diakonale høgskole en del av Strategic Cancer Care Initiative. Det UD-støttede prosjektet skulle heve AVHs kompetanse og kvalitet i kreftbehandlingen. Fra i år av bevilger UD penger for et år om gangen og sammen med Radiumhospitalet skal Betanien diakonale høgskole være med i fortsettelsen av arbeidet. Skolen har ansvaret for kompetansebyggingen på sykepleiesiden og fra nyttår av blir det etter all sannsynlighet satt i gang en videreutdanning i kreftsykepleie på AVH.

Da Blomhoff nylig fylte 60 år, og samtidig gikk av som direktør på Hospitalet Betanien, gav Stiftelsesstyret ham en gave som gjør at AVH kan bygge et isolasjonsrom for kreftpasienter på barneavdelingen. Det har vært et behov og et ønske for dette rommet i lengre tid og Stiftelsens gave på € 70.000 er den summen det koster å bygge det.
- Det engasjementet jeg har hatt gjennom Stiftelsen både i forhold til Litauen og i forhold til Palestina, er viktig for meg som menneske og som en diakonal person. Det gjør mye med meg, og at Stiftelsen ønsket å gi en så raus gave var utrolig meningsfylt for meg, sier Blomhoff.

Ønsker å bygge et eldresenter
Det AVH planlegger nå er et eldresenter med 120 senger. Bakgrunnen for dette er todelt.
- Det ene er at det har blitt et behov for de palestinerne som har israelsk ID og som de israelske eldreinstitusjonene ikke ønsker å ta i mot. Den andre grunnen er at omtrent 80% av virksomheten på AVH drives av midler som kommer fra den palestinske sykeforsikringen. Tidvis kan det være utfordrende å få tilbakebetalt pengene grunnet at de palestinske selvstyremyndighetene ikke alltid får de pengene de har krav på. Det at vi da bygger ut den geriatriske virksomheten, er både et ønske fra israelske myndigheter, samtidig som at de med israelsk ID dekkes av israelsk sykeforsikring som igjen gjør at AVH får et sikrere økonomisk ståsted, avslutter Blomhoff.

Tekst: Åse Meistad Skjellevik.


- Et rørende møte med fantastiske mennesker
Noen flere bilder fra Augusta Victoria Hospital:- Et rørende møte med fantastiske menneskerSjefsykepleier William Hadweh viser Åsta Marie Olaffson, Åse Meistad Skjellevik og Are Blomhoff rundt på sykehuset og den store tomten på Oljeberget. Foto: Ketil Ragnhildstveit.- Et rørende møte med fantastiske mennesker
Direktør Tawfiq Nasser og direktør Are Blomhoff med gavesjekken på 70.000 euro (515.000 NKr) til Augusta Victoria Hospital. Det var stiftelsens gave til sin avtroppende direktør etter 20 års tjeneste.

Dialysebehandlingen varer i fire timer, så tegning, spill, dans og sang brukes for å få tiden til å gå. Foto: Augusta Victoria Hospital.

NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone