Med hodet i himmelen
og beina på bakken

Forsiden>A pilgrimage of justice and peace: MBU med Norges Kristne Råd til Kirkenes Verdensråd

2015-09-29

Tirsdag 15.- torsdag 17. september var jeg så heldig å få representere MBU på Norges Kristne Råds (NKR) styretur til Kirkenes Verdensråd (KV, World Council of Churches) i Genève. Dette var en veldig hyggelig og inspirerende opplevelse.

KV er verdens største økumeniske organisasjon, med over 340 kirkesamfunn og ca. 550 millioner kristne i mer enn 120 land. KV har to norske medlemmer: Den norske kirke og Norges Kristne Råd, et nasjonalt økumenisk råd for norske kirkesamfunn. Siden 2009 har Olav Fykse Tveit fra Den norske kirke vært generalsekretær i KV.

På hovedkontoret til KV fikk NKR og representantene fra deres barne- og ungdomsorganisasjoner høre om arbeidet KV driver for internasjonal og interreligiøs rettferdighet og fred. Vi møtte KVs generalsekretær Olav Fykse Tveit, som fortalte om møter med paven, presidenter, FN og verdensbanken (for å nevne noe!) og ga inspirerende og konkrete eksempler på hvordan økumenikk i praksis kan bidra til forsoning ved å være en brobygger mellom ulike nasjoner og folkeslag, kirkesamfunn og religioner. KV jobber med store utfordringer i verden i dag, som klima og miljø, fattigdomsproblematikk og krig og konflikter, samt aktuelle kriser som den pågående flyktningsituasjonen i Europa.

På sin generalkonferanse i 2013 vedtok KV følgende motto for den neste 8 års perioden: «A pilgrimage of justice and peace». Begrepet «pilgrimage» understreker ønsket om å gå ut og gjøre noe! Å ikke bare å skape en stillestående debatt, men en faktisk bevegelse mot mer rettferdighet og fred i verden.

KV har ulike fokusområder for sin «pilgrimage» de neste årene. I 2015 er temaet klima, og KV er sterkt engasjert mot FNs klimakonferanse som foregår i Paris i november-desember. NRK er også opptatt av dette, og jeg er så heldig at jeg får representere NKRs ungdomsorganisasjoner i en interreligiøs gruppe som reiser til klimakonferansen i november. I 2016 er det Midtøsten, særlig Israel og Palestina, som er KVs fokusområde, og i 2017 er det Afrika.

KV er også opptatt av å engasjere ungdom i sitt økumeniske arbeid. KV har blant annet internship-programmer der man kan tilbringe et år i Genève og på reise med KVs arbeid, og så 6 måneder der man arbeider med en konkret prosjekt hjemme  i sin lokale kirke. Det er også mulighet for å studere økumenikk ved The Ecumenical Institute at Bossey, KVs chateau i Genève.

Har du lyst til å lære mer om økumenikk og KVs arbeid, kommer en gylden mulighet allerede til sommeren. 22.-29. juni har KV sentralstyremøte i Trondheim, med hundrevis av representanter fra hele verden. KV søker i den anledning «stuarts», unge i alderen 18-30 år som vil jobbe som frivillige under møtet og samtidig få et unikt innblikk i KVs organisasjon og arbeidet de driver. Stuartsene samles også en uke i forkant av sentralstyremøtet for å lære mer om økumenikk og KVs arbeid for en bedre verden. Ta gjerne kontakt med MBU-kontoret dersom dette er noe du kunne tenke deg å være med på!

Det var veldig spennende og inspirerende å besøke KV og å lære om det ekstremt viktige arbeidet de driver. Kirken er ikke til for seg selv, den er til for verden. Gjennom å fokusere på vårt felles grunnlag og oppdrag, og å legge konflikter og uenigheter til siden, kan vi gjøre en stor forskjell i verden i dag!

Hilsen Maia Blomhoff Holm, nestleder i MBU

Nyeste sakene fra metodistkirkens hovedside