Forsiden>Metodistprest og kunstmaler

Metodistprest og kunstmaler

Metodistprest og kunstmalerVed en tilfeldig innhenting av opplysninger om en av våre prester som tjenestegjorde mot slutten av 1800-tallet, dukket det opp en spennende opplysning. Gustav Gulliksen var født i Skien i 1855 og gikk tidlig i snekkerlære. Etter en tid startet og drev han egen snekkerforretning. Alt dette forteller "Strømme af Naade" om, men det de ikke sier et ord om, var at han også fikk undervisning ved Den norske malerskole i Kristiania og ved det kongelige danske kunstakademi i København. Rundt 1880 dro han til USA første gang og på et eller annet tidspunkt kom han i kontakt med Bjørnstjerne Bjørnson som var over i Amerika på en foredragsturne. Kontakten mellom de to førte til at Gulliksen malte et portrett av Bjørnson. Portrettet eksisterer den dag i dag, men først i 1995 trykkes en artikkel i VikingMAgazine nr 7 som forteller at grundige undersøkelser har ført til at man fastslår at maleren er Gustav I. Gulliksen. Dette er samme person som etter hjemkomsten fra USA i 1880-årene, begynner som prest i Metodistkirken. Han tjenestegjorde flere steder, men et av de vanskelige oppdragene var å være prest i Kristiania 3. menighet under byggingen av kirkekomplekset i St. Olavs g. 23. På grunn av leire i grunnen endte det hele med at byggingen måtte starte om igjen og at menigheten ikke hadde råd til å drifte bygget. Etter disse krevende dro han til Drammen, men ble flyttet til Kragerø ved konferansen i 1902. I mars 1903 emigrerer han med hele familien til Wisconsin i USA og blir værende i landet til han dør i 1941.