Vi ønsker å være en inkluderende, åpen, livsnær og Jesusbegeistret menighet

Tor
3. desember
Fre
4. desember
Lør
5. desember
Søn
6. desember
Man
7. desember
Tir
8. desember
11:00 - 11:45Bønnemøte avlyst
Ons
9. desember

Seminar med Helge Simonnes.

Kl.18.00 Seminar med Helge Simonnes.
TEMAKVELD I METODISTKIRKEN STAVANGER TORSDAG 22. OKTOBER KLOKKA 18.00

TEMAKVELD I METODISTKIRKEN STAVANGER TORSDAG 22. OKTOBER KLOKKA 18.00

«God bless America» – fake news som banet vei for Donald Trump

Helge Simonnes er tidligere sjefredaktør i Vårt Land.
Han har nettopp gitt ut bok om hvordan det spilles på religiøse følelser både i norsk og internasjonal politikk.

Tema: ”God bless America” – fake news som banet vei for Donald Trump til Det hvite hus

«Det var en velsignelse fra Gud at jeg fikk dette korona-viruset», sa Donald Trump etter at han var kommet ut av sykehuset tre uker før presidentvalget.

Dette er et av mange eksempler på hvordan Trump bruker religiøs retorikk og kristne symboler for å tiltrekke seg velgere. I begynnelsen av juni 2020 beordret han at plassen foran St. Johns Church skulle ryddes for demonstranter slik at han uhindret kunne posere med Bibelen i hånden.

USA er det mest typiske eksemplet på sammenblanding av religion og politikk, men USA er ikke alene. Det går en nasjonalistisk strømning over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Italia, Pollen, Tyskland, Russland Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang at Guds navn bringes inn i politikken: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var.

Foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda. Dette gjelder ikke bare i andre land. Liknende tendenser sees også i Norge.

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, forklarer i foredraget hvilket teologisk og ideologisk jordsmonn det røres i når det postuleres at noen raser og nasjoner er spesielt utvalgt til «Guds velsignelse».

Foredraget er basert på bøkene En Gud for de mange og Kampen om korset i politikken. Særlig den sistnevnte har fått mye om oppmerksomhet i mediene.

 

NRKs tidligere USA-korrespondent Bjørn Hansen gir følgende vurdering av foredraget:

"Det er sjelden jeg går til et foredrag om samfunnsspørsmål som ligger litt i utkanten av mitt tradisjonelle interesseområde, som er internasjonal politikk og økonomi. Men Helge Simonnes` foredrag i U3A på Nesodden ga meg en ny og spennende innsikt i forholdet og skjæringspunktet mellom religion og politikk. Det var en glimrende gjennomgang av et område der jeg må innrømme at mine kunnskaper ikke strekker til. Rikt på innhold og fint avdempet i form."

 

Levi Fragell har skrevet følgende på Facebook:

«Et oppsiktsvekkende foredrag om koblingen mellom moderne kristentro og politisk makt».

 

Helge Simonnes (64) er forfatter og fast spaltist i Dagsavisen, der han kommenterer saker i skjæringspunktet religion og politikk. Han var i 25 år sjefredaktør i Vårt Land. Simonnes er en mye benyttet foredragsholder i ulike sammenhenger. Han har vært styreleder i Norsk Presseforbund og Norske Mediebedrifters Landsforening. Simonnes også vært med i flere offentlige utvalg.

8 Des
Tirsdag 8. desember, 2020 11:00
Bønn i bønnerommet
Tirsdag 8. desember, 2020 11:45
Vi lytter til seiren "veienen gjenom Biblen" og samtaler
15 Des
Tirsdag 15. desember, 2020 11:00
Bønn i bønnerommet
Tirsdag 15. desember, 2020 11:45
Vi lytter til seiren "veienen gjenom Biblen" og samtaler
Powered by Cornerstone