Vi ønsker å være en inkluderende, åpen, livsnær og Jesusbegeistret menighet

Forsiden>Foredrag av Helge Simonnes

Foredrag av Helge Simonnes

2021-10-07
Arven etter Donald Trump - når konspirasjonsteorier og religiøs retorikk truer demokratiet.

Helge Simonnes har tidligere besøkt Stavanger med foredraget «God bless America – falske nyheter som førte Donald Trump til Det hvite hus». Onsdag 13. oktober kommer han tilbake til Metodistkirken i Stavanger  med en oppfølging. Det nye foredraget er basert på boken «Trump, Gud og kirken» som Simonnes gir ut høsten 2021

Hvite, evangelikale kristne ble den velgergruppen som støttet sterkest opp om Trump ved valgene i 2016 og 2020. Disse velgerne forble lojale til presidentens påstand om at «valget var stjålet». En allianse av voldelige Proud Boys, QAnon-konspiratorikere og kristne deltok i stormingen av kongressbygningen 6. januar 2021.  De krevde at visepresident Mike Pence skulle henges fordi han bidro til å godkjenne valget av Joseph Biden som ny president. De samme gruppene har markert seg som koronaskeptikere og vaksinemotstandere. Foredraget gir innsikt i hvordan støtten til Trump ble så grunnfestet, og hvilke konsekvenser den religiøse retorikken kunne ha fått for demokratiet.

• Det som er skjedd i USA de siste årene representerer en stor utfordring for hele den verdensvide kirke. Det er et eksempel på hvor sårbart det blir når politikk og religion blir for tett sammenvevd, sier Helge Simonnes.

Helge Simonnes var sjefredaktør i avisen Vårt Land fra 1991 til 2016. Han har vært styreleder i Norsk Presseforbund og Mediebedriftenes Landsforening. De siste årene har han gitt ut flere bøker i skjæringspunktet mellom religion, media og politikk, blant annet Kampen om korset i politikken i 2019 og «En Gud for de mange». Han er fast spaltist i Dagsavisen og er en mye benyttet foredragsholder.