METODISTKIRKEN I SKIEN

Mennesker med
åpne hjerter — åpne sinn — åpne dører

Vårt oppdrag er i kjærlighet å være Jesu etterfølgere og lede mennesker til Ham.

Vår tro

HVA VI TROR

Bibelens er Guds hellige ord. Der kan vi lese om hvem Gud er, hva Han vil, hvem vi er og vmye mer. Gud vil at alle mennesker skal bli frelst fra synd og Helvete. Derfor sendte Han sin Sønn til verden. Mennesket må tro på Ham, det vil si: at Jesus døde og oppsto, ha tillit til at det Han sier og gjør, følge hans bud og at det er sant at han er Gud.

Når et menneske begynner å tro på Jesus og lar Ham få innflytelse over livet, er det begynnelsen til et liv som kristen. Da er det ikke lenger spørsmål om hva som er sant. Man er ikke lenger i tvil: Jesus Kristus er sannheten. Det er slik fordi Jesus er blitt en virkelighet i tilværelsen. Han lever i deg.

Dette at kristendommen er noe som kan erfares, har alltid vært sentralt for metodistene. Det er det personlige forholdet til Jesus som kjennetegner en kristen. Dåpen alene frelser ingen. Vi blir heller ikke frelst på grunn av det gode vi gjør eller på grunn av gode hensikter. Vi blir frelst ved troen på Jesus til tjeneste og gode handlinger. Dette er en personlig tro som synes og merkes, som gjør en forskjell.

Jesus i sentrum  

Vårt håp ligger i Jesus Kristus og Hans død og oppstandelse. Jesus har båret straffen for våre synder - tatt konsekvensene av dem. Derfor kan vi få tilgivelse for våre synder ved å tro på Ham. Dette kalles frelse. Metodistkirken lærer at frelsen både er noe Gud gjør for oss her og nå, og noe Gud gjør inni oss ved Den Hellige Ånd. Det første kalles rettferdiggjørelse. Det andre kalles helliggjørelse. Rettferdiggjørelsen er begynnelsen til et bevisst, personlig forhold til Jesus. Han har tilgitt oss og gitt oss nytt liv. Helliggjørelsen er måten Jesus, ved sin Ånd, gjenskaper oss i sitt bilde. Helliggjørelsen er livet sammen med Jesus. Hans kjærlighet og hellighet i våre liv blir sterkere mens syndens makt blir mindre. Vi tror at mennesken kan bli fri fra syndens makt og leve i kjærlighet.

Sakramenter og 'nådemidler'  

Vi trenger hjelp til å leve som kristne. Denne hjelpen gir Gud oss gjennom nådemidlene: 
   Bibelen, Bønnen, det kristne fellesskapet, Dåpen, Tjenesten, Studium, Nattverden  

Bibelen

Bibelen forteller oss om Gud og skapelsen og vår plass og mening, og videre hvor rik Gud er på nåde, hellighet og kjærlighet. Bibelen forteller om Guds vilje til å frelse oss. Vi får innblikk i Hans plan med oss. Derfor er Bibelen en enestående veiledning og hjelp for oss. Gjennom den lærer vi Gud å kjenne - og Han taler til oss gjennom sitt Ord. Vi tror på hele Bibelen og at det som står der er Guds vilje og plan. 

Bønnen

Bønnen er den måten vi kan kommunisere med Gud på. Bønn er et personlig møte med Gud - en samtale mellom oss og Gud. Gjennom bønnen forteller vi Gud hva vi tenker, føler, ønsker og vil, enten bønnen er forbønn (for oss selv eller andre), takk eller tilbedelse/lovprisning. Bønn er også å være stille og lytte til Gud og vente på Hans svar. Bønnen er et middel som hjelper oss til å ville det Gud vil.    

Menigheten

Jesus lærer oss at de kristne skal være sammen og dele troen og livet med hverandre. Derfor samles vi i kirken for å lytte og følge til Guds Ord, be, lovsynge og tilbe. Den Hellige Ånd virker i dette fellesskapet. Her tjener vi hverandre med de evner og gaver som Gud har gitt oss. Og ut fra fellesskapet i menigheten sender så Gud oss som kristne til tjeneste i verden. 

Sakramentene

Dåp og nattverd er særskilt hellige handlinger som Jesus har innstiftet og dermed bedt oss om å holde fast ved. Sakramentene er ytre tegn på at Gud virker i oss mennesker. Samtidig minner de oss om Guds kjærlighet og Hans ønske om å frelse oss. Bruk av sakramentene styrker vår tro og gir oss Guds nåde og kraft til liv.  

Dåpen

Metodistene døper voksne og barn fordi alle trenger Guds nåde til et liv i hellighet og Guds kjærlighet, men også befrielse fra synden fra Adam.. Dåpen er det synlige og virkekraftige tegnet som gjør Guds nåde nærværende og tydelig. Dåpen gjør at vi mennesker hører sammen med Gud, at Han tilgir oss og gir oss nytt liv. Ved dåpen blir vi innlemmet i Guds kirke på jord og opptatt i det metodistene kaller forberedende medlemskap i menigheten. Dåp kan kun skje i treenighetens navn og kun en gang.

Nattverden

Hver gang vi feirer nattverd feirer vi tre ting. At Jesus døde, sto opp og kommer igjen. Vi blir vi minnet om at Jesu død og oppstandelse er årsaken til at vi og alle mennesker kan få tilgivelse for våre synder nå og alltid. Når Jesus kommer tilbake på den Siste Dagen er det dom og evighet som venter.
I nattverden er Jesus til stede ved Den Hellige Ånd gjennom brødet og vinen, for å gi enhver som deltar i nattverden sin velsignelse og kraft. I nattverden blir det Jesus har gjort for oss, levende og tydelig.  

Metodistkirken i Skien - historie

Metodismen sies å ha kommet til Skien i slutten av 1860-årene med skipstømmermann Isak Sakaiassen, som hadde møtt den i USA. Samtidig av de første metodister i Skien var håndverker eller industrifamilier som ikke fant seg til rette i staskirkens form og teologi/menneskesyn. Medlemsmassen økte i takt med industrietbleringen og byvekst i grenlandsområdet. 

Noen få bosatt i Skien gikk til Metodistkirken i Porsgrunn frem til egn menighet i Skien ble stiftet 16.oktober 1873 med 25 medlemmer. Medlemmene var knyttet til noen få familier, De hadde arbeidet noen år for å få til stiftelsen. Sangkoret var på typsik metodistvis etblert alt i 1871 - musikken kom før menigheten. Menighetes første årsmøte ble holdt i 1874 på Klostertangen ved Union papirfrabrikk. Arbeider Laurits Halvorsen (f. 1834) var vert. Da var metodistbefolkning økt til 43. Samtlige var håndverkere, fabrikkarbeidere, barn eller hjemmeværende kvinner. 

Menigheten ble etablert i et bedehus i Follestad mellom Skien og Porsgrunn. Huset ble flyttet til egen tomt i Skien by i 1886 når menigheten var blitt stor med flere medlemmer bosatt i rundt om i byen. 

Bygget brant i bybrannen i 1886. Dagens tomt ble deretter kjøpt og presten tegnet og menigheten fikk oppført dagens kirkebygg i 1887. 

Veksten de siste tiårene frem mot 1900 var formidabel sammen med tilflytting av industriarbiederetil byen. Menighetes foreningsliv var på klassisk metodistvis på den tiden stort og bredet. Årskonferansen i 1890 ble arrangert i Skien. I 1900 var det over 200 metodister i byen. Fortsatt godt over 90% arbeidere eller håndverkere med familier, men noen få kjøpmenn, handelsborgere, handelsbetjenter og kontorister var kommet til. I den andre enden av skalaen var det flere medlemmer som levde av fattigunderstøttelse. Menigheten var en klassisk bymenighet som fanget bredt geografisk og til dels sosialt i en tid der byene vokste eksplosivt. Mange følte at de ble tatt mer på alvor enn i statkirken, og sett på som verdifulle og rike på nadegaver. Menigheten var på sitt største i tiårene rundt krigen. 

Menighetens foreningsliv var i stor vekst fra 1890 og frem til krigen. Som de fleste metodistmenighetervar det diakonale arbeidet sentralt i menighetslivet. Dette ble kronet med opprettelsen av Beanien i 1939 etter ide fra 1935. Betanien ble Skiens føste sykehus. 

Søndagsskolen var stor til inn i 1960-årene. Speiderarbeidet ble startet i 1924. Fortsatt er det nok søndagsskolen (avviklet) og speidern (som fremdeles holder høyt aktivitetsnivå) sammen med musikklivet som har skapt det bredeste omdømmet til menigheten. Speidermusikken ble etablert i 1925 etter et stort økonomisk løft for menigheten. Det bygde på et tidligere hornorkester i menigheten fra 1890. Initiativet kom fra en skomaker i menigheten. Speidermusikken og sangkoret, som fremdels er virksomme, og andre nå avviklede foreninger innen musikk har satt sitt tydelige stempel på menighetes identitet.

I likhet med mange menigheter skjedde et viktig skifte som en del av samfunnsutviklingen i løpet av 1960- og 1970-årene. Antall medlemmer og aktive medlemmer snudde. Mye av det tidligere foreningslivet ble flyttet over på andre arenaer, og menighetes rom i hverdagen ble mindre for den enkelte. Aktivitetsnivået ble mindre og noe smalere.

Powered by Cornerstone