En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Kvinnelig metodist får portrettet sitt på $20-seddel

Kvinnelig metodist får portrettet sitt på $20-seddel

Skrevet av: Karl Anders Ellingsen
22.04.2016
20. april 2016 ble det kjent at portrettet til Harriet Tubman skal erstatte Andrew Jackson på de amerikanske $20-sedlene. Det er et symboltungt skifte med sterke metodistiske forgreninger.
Kvinnelig metodist får portrettet sitt på $20-seddelHarriet Tubman (lengst til venstre) med familien sin og tidligere slaver som hun hadde reddet.

Andrew Jackson var en helt fra frigjøringskampen fra britene. Han var senator og president i to perioder. Han var en betydelig skikkelse amerikansk politikk og samfunnsliv rundt 1800. Men Jackson var også eier av en stor plantasje og eide mange slaver. Han var en kristen og støttet slaveriet aktivt gjennom hele sitt liv (1767-1845). Som president gjennomførte han også flere tyverier av land fra urbefolkningen gjennom lover som tvangsflyttet dem fra jorden deres til reservater.


Historien til Harriet Tubman står i sterk kontrast til slaveeieren Jackson. Dermed får også skiftet av portrettet og henvisningen av Andrew Jackson til baksiden av seddelen en dypere politisk betydning.


Harriet Tubman var en kjent leder av en hemmelig kjede av trygge hjemmesteder fra Sør- til Nordstatene i slavetiden i USA. Kjent som "the Underground Railroad movement". Her fikk slaver på rømmen mat, hvile og hjelp til å komme seg videre til trygghet fra slaveriet i sør.


Harriet ble født inn i slaveri i 1820 eller 1821 i Dorchester i staten Maryland. Hun ble merket for livet av brutale slaveeiere. Hun ble pisket og fikk en alvorlig hodeskade da hun nektet å hjelpe en slavejeger fange en rømt slave. Han kastet en tung vekt etter slaven, men traff Tubman i hodet. Skaden ble aldri leget og hun ble tvunget ut i arbeid etter bare to dager. Resten av livet led hun av epileptiske anfall og hadde sterke drømmer og visjoner som hun var overbevist var fra Gud. Hun klarte å rømme til friheten i 1849 da hun flyktet til Philadelphia. Dette var i den tiden da statene i nord arbeidet mot slaveriet og nektet å anerkjenne at et menneske var en annens eiendom. Når de kom seg til disse statene, var de generelt trygge mot å bli fanget og sendt tilbake. Kvinnelig metodist får portrettet sitt på $20-seddelEtterlysningen av Harriet Tubman (kalt Minty), etter at hun rømte for første gang i 1849.


Hun arbeidet som hushjelp og sparte alt hun kunne, slik at hun i 1850 hadde nok resurser til å kontakte og hjelpe flere av familien sin til å flykte til sikkerheten. Dette ble den første av 19 reiser tilbake til Maryland. Gjennom disse turene klarte hun å smugle omtrent 300 slaver til friheten.


Slaveeiere i Maryland utlovet i denne tiden en dusør på hele $40.000 for å få fanget henne. Det var en enorm formue den gangen og viser tydelig hvor fryktet hun var i sørstaten.


Under borgerkrigen i USA hadde hun en aktiv rolle for unionen. Hun var agent bak fiendens linjer, sykepleier, kokk og guide for troppene. Fra Port Royal i South Carolina ledet hun i juni 1863 et raid inn i landet med 150 afro-amerikanske tropper. De ødela gruver, lagerbygninger og avlinger, og frigjorde omtrent 800 slaver.


Etter borgerkrigen og frigjøringen av slavene, dedikerte hun livet sitt til å hjelpe tidligere slaver, særlig barn og eldre. Hun ble også aktivt med i kvinnebevegelsen og i AME Zion Church (African Methodist Episcopal Zion Church) – en metodistkirke for afro-amerikanske medlemmer. Kirken ble dannet etter at fargede metodister møtte gjentatt rasisme i Metodistkirken i New York. Harriet var blant annet med, planla og gjennomførte byggingen av Thompson AME Church i 1891. I 2012 anerkjente United Methodist Church og AME Zion Church hverandre fullt ut som likeverdige kirker i en historisk og omfattende avtale. Kvinnelig metodist får portrettet sitt på $20-seddelHarriet Tubman i 1885.


I 1859 leide hun på gode betingelser en stor tomt med et hus på fra guvernøren i Auburn, New York. Hit brakte hun sine foreldre under borgerkrigen. Etter krigen ble det senteret for hennes innsats for de eldre og svakeste blant de tidligere slavene. I 1896 kjøpte hun en omliggende eiendom som seksdoblet arealet og bygde flere nye bygninger for de som fant en trygg havn i alderdommen her. I 1903 overførte hun eiendommen til AME Zion kirken under forutsetning av at arbeidet for de eldre skulle fortsette. Stedet er i dag et museum og opplysningssenter. Hun arbeidet utrettelig på stedet helt til hun selv ble en pasient der. Harriet Tubman døde i 1913, 92 eller 93 år gammel. Hun ble begravet etter å ha ligget i åpen kiste i menigheten sin i erkjennelse av hennes liv, en kvinne som ble kalt «en Moses for sitt folk».

 

Kilder: UMC News, NPS.COM og wikipedia

 

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone