En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Billedbibelen viste veien til Gud

Billedbibelen viste veien til Gud

08.04.2008
Langt inne på landsbygda i kambodsja møtte Vigdis-Merete Rønning metodisten Yong Tola og fikk et møte med den sterkt voksende Metodistkirken i landet.
Billedbibelen viste veien til Gud
Et tilfeldig møte i jungelen i Kambodsja, metodisten Yong Tola og hans kone.Veien, om det kan kalles en vei, er den mest humpete og gjørmete jeg har sett i hele mitt liv. Den gamle folkevognbussen humper opp og ned som en liten båt i full orkan på åpent hav. Solbriller og tørkle foran ansiktet tar av for det verste støvet, likevel blir våtserviett nummer fem like rød av jord når vi vasker oss om kvelden.

Vi har kjørt ca tre timer oppover veien da den plutselig dukker opp langs hovedveien:
Eglesia the Methodist Church står det i store bokstaver foran bygningen. Forundringen over plutselig å se en metodistkirke her langs en ufremkommelig rød, støvete vei, langt utpå landet i Khmer- distriktet i Kambodsja, gjør at vi til tross for en marsjhastighet på vel 20 kilometer i timen, ikke får dratt opp kameraet før vi er godt forbi. Vissheten om at vi har over en times kjøretid igjen og at mørket snart vil senke seg over oss, gjør at vi ikke ber sjåføren snu slik at vi kan få tatt et bilde.

Vi er på vei til jungelen, til Jambo, der kambodsjansk ungdom kan komme og være på leir en ukes tid for å bygge opp sitt selvbilde og få trygghet og tro på seg selv. Gjennom å trene intellektet, klatre i lianer, sveve over jungelen festet med klatreutstyr til en vaier, eller vandre med bind for øynene mens en holder i et tau som er spent opp langs stien, skal en lære å ha tro på andre og seg selv.

Jeg kan, jeg kan mer enn jeg tror, samspill og fellesskap er viktige ingredienser i denne leiren.
Vi får oppleve et døgn der, og får prøve mange av de utforingene som ungdom fra Kambodsja også får når de er på leir.

Å sove under mer eller mindre åpen himmel, med myggnett for den verste malariamyggen, er en av utfordringene. Luften er sval og god, og ukjente lyder lar seg ikke stoppe av en liten myggnetting. Når en i tillegg må ut på naturens vegne i løpet av natten, er vissheten om farlige slanger, edderkopper og det som verre er, en utfordring i seg selv for en sart nordmann.

Metodist i jungelen
Dagen etter må jeg spørre om Metodistkirken. Av landets 12 millioner mennesker er 95 % buddhister, mens de resterende 5 prosentene er kristne "eller noe annet". Av disse fem prosentene finnes det altså noen metodister, og jeg vil gjerne vite mer om dette.

Yong Tola er metodist og tilhører kirken jeg så.

Han pleide å arbeide for ADRA*, som står bak Jambo camp. Nå jobber han i World Vision**. Hans kone, Ke Serey Sophoan, arbeider fortsatt for ADRA, og Tola besøker sin kone og Jambo - leieren i dag.

Tola forteller at han ble en kristen i 1997. Som student ved en high school, fikk han en billedbibel i gave, noe som gjorde at han etter hvert tok imot Jesus som sin frelser.

Arbeidsplassen hans er nesten ni mil unna der de bor, men med motorsykkel går det greit, sier han, og vi minnes alle mopedene vi så, mange med tre fire personer på, langs veien oppover hit til jungelen.

I World Vision Kambodsja arbeider Tola med ansvar for blant annet matforsyningen til en jenteskole. Å gi dem mot og lyst til å fortsette på skolen ut over 6.klasse er også en av hans oppgaver. Mange jenter forlater skolen mellom 4.-6. grad for å hjelpe foreldrene i hjemmet eller for å gifte seg, enten fordi foreldrene har bestemt det, eller fordi de ønsker det selv.

Elever i 6.klasse kan være 15-16 år gamle. Utdanningsmulighetene er begrenset i Kambodsja, spesielt på grunn av kostnadene som til for eksempel skolebøker. Selv de elevene som får skolestipend, kan ofte forlate skolen noen måneder for å hjelpe foreldrene hjemme med blant annet jordbruk. Noe av dette er grunnen til at en elleveåring ofte ikke har kommet lenger enn til 2. eller 3. klasse.

Metodistkirker i Kambodsja, fra 3 til 200 på 18 år!
I 1989 fantes det kun tre metodistmenigheter i Kambodsja, i dag er tallet 200. En av hovedoppgavene til kirken er å styrke de kristne ungdommene gjennom engasjement, lederskap og bibelstudie. Metodistene hjelper også til å rydde landminer, kjempe mot underernæring, hjelpe mennesker å finne arbeide og lære enkeltindivider å lese.

Fem grener av Metodistkirken er representert i Kambodsja: The United Methodist Church i USA, the United Mehodist Church i  Sveits og Frankrike, the Methodist Church i Singapore og the World Federation of Chinese Methodist Churches og The Korean Methodist Church.
Samarbeidet mellom disse Metodistkirkene har vist seg meget verdifulle, og kirken i Kambodsja har økt enormt etter at de kom til landet.

Selv om de fleste i Kambodsja er buddhister, er kristendommen i vekst. Fra noen få hundre kristne på -90 tallet, er det i dag over 100 000 kristne i Kambodsja, hvorav mange er metodister.

Høsten er moden, arbeiderne få, skriver The Methodist Church i Singapore på sine nettsider, og søker blant annet etter pastorer, menighetsplanterer, skoleledere og ikke minst engelsklærere  til Kambodsja.


*
ADRA, Adventist Development and Relief Agency. ADRA ble etablert i 1984 som en uavhengig utviklings- og nødhjelpsorganisasjon. ADRA er i dag et globalt nettverk av selvstendige organisasjoner som arbeider i ca 110 land. Undertegnede var i november 2007 med ADRA til Thailand og Kambodsja for å se på hjelpearbeidet de støtter i disse landene.
**
World Vision er en  kristen hjelpeorganisasjon som  hjelper barn og deres familier til et bedre liv, over hele verden www.worldvision.org.

NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone