En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Metodistkirkens fredspris til kampen mot dødsstraff

Metodistkirkens fredspris til kampen mot dødsstraff

09.04.2008
"Metodistene stod ved min side helt fra begynnelsen av" sa søster Helen Prejean da hun mottok World Methodist Peace Award for 2008.
Metodistkirkens fredspris til kampen mot 
dødsstraffSøster Helen Prejean, mottaker av Metodistkirkens Fredspris for 2008, blir gratulert av pastor John Barrett (fra venstre), biskop William Hutchinson og pastor George Freeman.68 år gamle søster Helen Prejean er den katolske nonnen som ble en internasjonal talskvinne i kampen for å avskaffe dødsstraff. Hun fikk overrakt medaljen av pastor John Barrett, presidenten i World Methodist Council i en seremoni 2. mars i år.

Prejean er forfatter av boken Dead Man Walking: an Eyewitness Account of the Death Penalty in the United States. I boken forteller hun om sitt møte med Patrick Sonnier, en dødsdømt drapsmann som ble henrettet i 1984.

Som Sonniers åndlige veileder var hun mye sammen med han i den siste tiden og et av vitnene under selve henrettelsen.
- Jeg hadde aldri opplevd å se et annet menneske bli drept, sa hun i sin tale og fortalte om hvordan hun kastet opp så fort hun kom ut av rommet.
- Det var da min misjon ble født. Det gikk opp for meg at de fleste av oss aldri vil få se noe slikt, så boken ble skrevet for å være et øyevitne, sa Prejean.
Hun fortalte også om det gode samarbeidet som hun har hatt med metodister helt fra starten av kampanjen.

Før han overrakte medaljen til Prejean, leste president Barrett fra evangeliet etter Lukas, kapittel seks, for å påminne alle om Jesu påbud til sine etterfølgere om å elske sine fiender.
- Fred er så mye mer enn fravær av krig. Det handler om å leve i sann kjærlighet. Søster Prejean lever et slikt liv ved å arbeide for forsoning mellom enkeltmennesker og forsoning til det samfunnet som enkelte er blitt fremmedgjort fra, sa Barrett i sin tale.

Prejeans bok ble nominert til en Pulitzer pris i 1993 og lå på bestselgerlisten til The New York Times i 31 uker. Boken har blitt en internasjonal bestselger og er oversatt til mer enn ti språk. I 1995 ble boken filmet med Susan Sarandon og SeanMetodistkirkens fredspris til kampen mot 
dødsstraff Penn i hovedrollene. Susan Sarandon vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt portrett av søster Prejean.

Pastor George Freeman, som er rådets formann, oppga Prejeans arbeid for å avskaffe dødsstraffen i USA, hennes innsats for fengslede og deres pårørende, samt hennes arbeid for familiene til ofrene for kriminelle handlinger, som hovedgrunnene for tildelingen av fredsprisen til henne.

Prejean gikk inn i ordenen the Sisters of St. Joseph of Medaille i 1957 og arbeidet som lærer og direktør for den religiøse undervisningen i New Orleans. I 1981, etter å ha dedikert sitt liv til de fattige og startet en fengselsmisjon, påbegynte hun sin korrespondanse med Sonnier.

Prejeans andre bok: The Death of Innocents: An Eyewitness Account of Wrongful Executions, ble utgitt i 2004.                                                                                                                                              Søster Prejean talte ved
                                                                                    
overrekkelsen.


Hun fortsetter i dag sitt arbeid for å undervise opinionen om dødsstraffen. Hun har grunnlagt en støttegruppe for voldsofre og fortsetter med å veilede dødsdømte og familier rammet av drap.

The World Methodist Peace Award  deles ut årlig til individer og grupper som på en betydningsfull måte har bidratt til fred, rettferdighet og forsoning. Blant kriteriene for prisen er mot, oppfinnsomhet og utholdenhet.

The World Methodist Council er et felles organ for 74 uavhengige kirkesamfunn i over 132 nasjoner med nesten 75 millioner medlemmer.

Skrevet av Betty Backstrom (UMNS)

NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone