En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Gryende optimisme i Zimbabwe

Gryende optimisme i Zimbabwe

18.09.2008
Med avtalen mellom regjeringspartiet og opposisjonen i Zimbabwe er det i ferd med å bre seg en forsiktig optimisme i det kriserammede landet.

Gryende optimisme i ZimbabweGår Zimbabwe mot en ny tid med fremgang og fred?
Her er det festmarsj ved daggry påskemorgen på Mutambara.


Samarbeidsavtale
Avtalen som er inngått mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonspartiet MDC har gitt grunnlag for en forsiktig optimisme. Avtalen kan se sårbar ut og det er fortsatt en del viktige emner som ikke er løst. Avtalen er likevel et viktig steg fremover.

Det er ikke så mye som er kjent om den konkrete avtaleteksten, men det at begge parter anerkjenner hverandre forandrer det politiske landskapet i Zimbabwe.

Små, men viktige endringer
For folket i Zimbabwe er det små men positive endringer. Volden er sterkt redusert, men militsen og bandene er ikke oppløst. Bevæpnet og arbeidsledige kan bandene bli et langvarig problem for folket.

Inflasjonen fortsetter å stige uten noen ende i sikte. Det gjør lønnsinntekten stadig mindre og skaper store problemer for skoler og andre arbeidsplasser.

Mangelen på energi, varer, stabil valuta og trygghet gjør hverdagen vanskelig.

Likevel er folk veldig positive. De tror dette er begynnelsen på en ny tid for Zimbabwe. Alle forstår at forandringer vil ta lang tid, men nå er det igjen lov til å håpe på bedre tider.

Skolepenger
På Mutambara er alle skolene i gang igjen, men det er fortsatt lærere som ikke møter opp. Fadderprogrammet til Metodistkirken er tilbake i full operasjon. For tiden reiser teamet til de ulike skolene for å se til barna og betale skolepengene for dem. De har nå vært på tre av femten skoler. Da vi snakket med Ragnhild Sand onsdag 17. september var de på vei til flere skoler, men bilen deres brøt sammen med en kraftig risting. Etter en lengre tur på verksted var ristingen redusert, men ikke eliminert. Det kan derfor ta tid før alle skolene er besøkt.

Omsorg
Det er ikke bare skolepenger og uniformer som er tema når teamet vårt besøker fadderbarna. Denne helgen ble et åtte år gammelt barn flyttet fra fosterforeldrene til internatet på Mutambara. Omsorgssvikt gjorde det nødvendig for teamet å gripe inn. Han er en "stille" gutt. Det gjør slikt vanskelig å oppdage for andre. Gjennom sin oppsøkende virksomhet blir fadderprogrammet et viktig sikkerhetsnett for barna.

Tar tid
Det vil som sagt ta tid å gjenoppta kontakten med hvert eneste fadderbarn, men Ragnhild Sand er optimistisk til at alle faddere skal få nye bilder av fadderbarna og en oppdatering på nyåret.

Nye kurs for frivillige
I neste uke er det oppfriskningskurs for frivillige i Home Based Care-programmet. Da ventes det over 100 frivillige til Mutambara. En spennende utfordring blir det jo at det vil være første gang folk fra begge sider i konflikten møtes for å sette seg på skolebenken sammen igjen etter valget.
NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone