En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Russiske Liliya har prestepraksis i Trondheim

Russiske Liliya har prestepraksis i Trondheim

23.03.2010
Teologistudenten Liliya Salikhova (27) fra Russland skal de neste fire ukene ha menighetspraksis som pastor i Trondheim Metodistkirke. Hun holdt sin første gudstjeneste søndag 21. mars, og skal fungere som menighetens prest fram til 18. april. Liliya gleder seg veldig, og gruer seg bare bittelitt. Praksisukene i Trondheim er del av hennes studier, forberedelser og ønske om å bli prest i Metodistkirken i Norge.
Russiske Liliya har prestepraksis i TrondheimTeologistudenten Liliya Salikhova (27) fra Russland skal de neste fire ukene ha menighetspraksis som pastor i Trondheim Metodistkirke.Det er ikke så ofte vi har fått et glimt fra prestestudentene våre sin hverdag. I forbindelse med Liliya sin praksisperiode i Trondheim har Ole-Einar Andersen laget et fint intervju med henne til nettsiden deres. Vi takker Ole-Einar for at vi får gjengi intervjuet her.

Startet med nattverd
Etter drøyt syv år i Norge, snakker Liliya norsk som en innfødt. Hun er av biskopen utnevnt til lokalpastor med fulle rettigheter under praksisperioden i Trondheim. Derfor kunne vi også glede oss over å feire nattverd ved hennes første gudstjeneste; hvor vi også fikk lytte til en optimistisk og inspirerende preken om visjoner og nye muligheter og  i lys av Marias lovsang på Maria Budskapsdag. En flott start på en praksisperiode vi er sikker på blir en velsignelse for menigheten vår - og forhåpentlig for Liliya også!

Elev ved Soltun
Liliya er 27 år gammel. Hun kommer fra den i russisk sammenheng ikke veldig store byen Pervouralsk (ca 180.000 innbyggere) i Ural. Hun flyttet fra Russland til Norge for syv år siden; først for å være elev ved metodistkirkens folkehøgskole Soltun på Evenes i 2002. Pastoren i menigheten hennes hadde vært på en metodistkonferanse hvor det blant annet var informert om Soltun, og mente den skolen kunne være noe for Liliya. Det var helt korrekt.

-Jeg hadde det fantastisk på Soltun, forteller Liliya; en bekymringsløs tilværelse med full kost og logi, flotte medelever og lærere, lærerikt og fascinerende, forteller hun og smiler godt ved minnene fra sitt første år i Norge.

Språk og teologi
Deretter studerte Liliya studert norsk språk og kultur ved Høgskolen i Bodø, før hun begynte å studere ved Teologisk Fakultet, Universitetet i Oslo. Hun har fullført sin bachelorgrad i teologi ved UiO, og er nå masterstudent i metodistisk teologi ved Menighetsfakultetet og Metodistkirkens Teologiske Seminar. Som student i Oslo er det Metodistkirken på Bjølsen (Immanuelskirken) som er hennes «hjemmemenighet».

 Liliya trives med teologistudiene, selv om de periodevis kan utfordre og demontere deler av «barnetroen». Liliya mener hun kommer ut av studiene med en sterkere, men noe annerledes fundert tro enn den hun startet med.

Helliggjørelsen
Liliya kommer fra en ikkekristen/ateistisk familie. Hun ble selv kristen og metodist da hun var 16 år gammel. Lysten til å bli prest meldte seg ganske fort; ikke minst takket være den kvinnelige presten i hjemmemenigheten. -Hun ble som en rollemodell for meg, forteller Liliya.  Hun kan ikke vise til noe konkret kall, men kjenner absolutt at det er (medtodist)prest hun har lyst til å være. Og aller helst i Norge. Det er her jeg har lyst til å gjøre min tjeneste, sier hun.

- Hva synes du er det beste/viktigste Metodistkirken står for?
- Det beste ved metodistisk teologi, etter min mening, er at den vektlegger utviklingen som en troende går gjennom i sitt liv som kristen; alstå helliggjørelsen. Vi vokser og modner i vår tro. Litt etter litt, eller veldig fort, sier Liliya.

- Er du en «liberal» eller «konservativ» teolog?
- På en slik skala oppfatter meg nok som liberal; til en viss grad, sier Liliya.

- Har du en favorittsalme?
- Ja, det har jeg. "Lær meg å kjenne dine veier" er for tiden en favoritt hos meg.

- Hva med et favoritt bibelsted?
- Salme 27  («Herren er mitt lys og min frelse») har en spesiell plass i mitt kristne liv.

- Hvilke hobbyer/interesser har du på fritiden?
- Jeg er generelt veldig glad i musikk. Jeg liker både å lytte og synge selv, forteller Liliya. Å være kreativ og lage noe med egne hender, synes hun er kjempegøy; som for eksempel å strikke, tegne, lage smykker, sy, dekorere kaker osv. Dessuten elsker jeg å reise. Jeg en av dem som gjerne kunne tenke seg å bo i Afrika eller Asia i et par år, sier hun.

Gleder seg
- Hvilke forventninger har du til praksisukene i Trondheim?
- Først og fremst å få prøvd meg som lokalpastor. Etter mange år som student, skal det bli godt å kunne kjenne på følelsen og opplevelsen av å være prest; erfare hva det vil si å lede og tjene en menighet. Og ikke minst å bli kjent med mange nye metodister, sier Liliya. Hun gleder seg veldig, og gruer seg bare littegranne, til praksisukene i Trondheim.

-Det er jo første gang jeg skal fungere som selvstendig prest. Det er mye nytt og mange detaljer, både knyttet til gudstjenesteplanlegging og den daglige prestetjenesten, men jeg gleder meg til å få prøve meg på ordentlig, sier Liliya.

For medlemmer og venner av Trondheim Metodistkirke er det de neste fire ukene i alle fall bare én ting som gjelder: møt opp i kirken og sørg for at Liliyas opplevelse blir god!

NYESTE ARTIKLER
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Et barn er født
2018-12-23
Juleandakt 2018 av prest Jorunn Wendel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone