En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Åpning av sansehage i kaldt vintervær

Åpning av sansehage i kaldt vintervær

22.06.2010
De færreste hadde trodd at de ville våkne opp og se snø på bakken på samme dag som sansehagen skulle åpnes, men med litt mer klær enn man vanligvis bruker i begynnelsen av mai, ble det grillfest i den nye hagen på Hospitalet Betanien.
Åpning av sansehage i kaldt vintervær


Mange kledde godt på seg og trosset det kalde været da sansehagen ble åpnet 6. mai.I 2008 ble prosjektet Sykehjem 2010 etablert ved Hospitalet Betanien i Bergen. Hovedmålet med prosjektet var å se til at ”Tjenestene overfor beboere, brukere og pårørende ved sykehjemsavdelingene på Hospitalet Betanien, er kvalitetssikret og av god kvalitet.” Sansehagen er et resultat av Sykehjem 2010 som nå har nådd målet om at ”Pasientens behov for å være ute i frisk luft og stimulans av sansene gjennom naturen er ivaretatt.”

Bidrar til trivsel og trygghetsfølelse
- En sansehage er en tilrettelagt hage der sanseopplevelsene står i fokus. Det bidrar til trivsel og trygghetsfølelse når en gjenkjenner noe en ser, hører, lukter, smaker eller kjenner på. Sansehagen er bygget rundt dette prinsippet. Vi kan høre vannet sildre, vi kan smake nyttevekster når de bærer frukt, vi kan gjenkjenne stauder som har lang tradisjon i Norge og helhetsinntrykket i hagen er luftig og oversiktlig. I tillegg er hagen tilrettelagt for demente med avgrensning og direkte tilkomst fra skjermet avdeling, forteller prosjektkoordinator for Sykehjem 2010, Kari Berland.Åpning av sansehage i kaldt vintervær

En grønn oase
På tross av surt og kaldt vintervær, stilte mange pasienter, beboere og ansatte opp på åpningen av sansehagen. Kari Berland startet med å takke Monica Fivelsdal, Åsta Marie Olafsson, Gerd Kongshavn, Britt Arborg og Irene Tveitnes som satt i prosjektgruppen som jobbet med planleggingen av sansehagen.

- Vi ønsket å skape grønne oaser og forskjønne området og i dag kan vi feire den første grønne oasen. Sansehagen har kostet 2,7 millioner kroner, men det er verdt pengene. Nå kan beboerne få komme ut i fine omgivelser og vandre rundt i en hage med sansestimulering, sa direktør Are Blomhoff.

- Dette er en stor dag. Vi har fått en fantastisk sansehage som vil være til glede for pasienter, pårørende og ansatte. Vi har tenkt nøye gjennom det fysiske opplegget, så her er det forskjellig underlag for at rehabiliteringspasientene kan ha gåtrening på gress, singel og asfalt og blomsterbedene er tilpasset slik at også rullestolbrukere kan få nyte hagens prakt. Jeg håper dere alle vil gi den omsorg, fortsatte Kari Berland.

Da datoen for åpningen av sansehagen ble satt, ble det samtidig planlagt sol og strålende vær og hva var ikke mer naturlig enn å flytte middagen ut og ha grillfest for pasienter og ansatte. Til tross for litt snø om morgenen og surt og kjølig vær, ble planen gjennomført. De varmest kledde pasientene nøt sin grillmat ute i frisk luft, mens de aller fleste tok til fornuften og tok med seg maten inn.

Våren har omsider kommet til Bergen, noe som gjør at sansehagen nå begynner å vise sin prakt. Pasienter, pårørende og ansatte har tatt oppfordringen og bruker hagen aktivt.


Takk til Åse Meistad Skjellevik for tekst og bilder.
Her er noen flere bilder fra åpningen:
Åpning av sansehage i kaldt vintervær
Musikkterapeut Eva Marie S. Toppe spilte slåtter og vårsanger.

Åpning av sansehage i kaldt vintervær
Direktør Are Blomhoff hadde en kort tale.Åpning av sansehage i kaldt vintervær


Kokk Inger Sønnøve Fosse og seniorrådgiver Marianne Ørpetveit var blant dem som så til at det var grillmat nok til alle.
NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone