En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Liberias president nominert til Nobels fredspris

Liberias president nominert til Nobels fredspris

03.02.2011
En tverrpolitisk gruppe på Stortinget har nominert Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf til Nobels fredspris for 2011. Johnson-Sirleaf er en aktiv metodist og nominasjonen blir svært godt mottat i Metodistkirken.
Liberias president nominert til Nobels 
fredsprisPresident Ellen Johnson-Sirleaf foreleser på konferansen Afrika i et nytt lys i Oslo i oktober 2007. Her var hun invitert av regjeringen. Foto: Karl Anders Ellingsen.NTB melder at en tverrpolitisk gruppe på Stortinget vil gi Nobels fredspris til Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og en av landets fremste fredsaktivister.

Stortingsrepresentantene Marit Nybakk (AP), Line Henriette Hjemdal (KrF), Sonja Irene Sjøli (H), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Gina Barstad (SV) mener tiden igjen er inne for kvinnelige fredsprisvinnere.

De foreslår at årets tildeling går til Ellen Johnson-Sirleaf, Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president, og fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte også fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

En pådriver for kvinner, fred og sikkerhet
Ellen Johnson-Sirleaf har vært en pådriver for å implementere resolusjon 1325 – Kvinner, fred og sikkerhet – i FNs sikkerhetsråd. Hun har også vært leder av FNs utviklingsprogram (UNDP) i Afrika og vært med på granskingen av folkemordet i Rwanda.

– For mange kvinner verden over er hun blitt et symbol på at det er behov for kvinner som endringsagenter for fred og utvikling. En slik pris vil også framheve betydningen av resolusjon 1325 og Norges forpliktelser, uttaler stortingsrepresentantene.

Ellen Johnson-Sirleaf var også nominert i 2009.

Et symbol
Misjonssekretær Tove Odland synes nominasjonen er en fantastisk nyhet. Ellen Johnson-Sirleaf er i følge misjonssekretæren et forbilde for statsledere, ikke minst i land med store utfordringer. Hun er klok, kunnskapsrik og viser både varme og fasthet i sitt virke. I Liberia og i hele Afrika har hun blitt et symbol og eksempel på at alle kvinner har både mulighet og en viktig rolle i ledelsen av samfunnet og nasjonene.Liberias president nominert til Nobels 
fredspris
Tove og Torleif Odland hilser på president Ellen Johnson-Sirleaf i Første Metodistkirke i Liberias hovedstad Monrovia i januar 2011. Som ansvarlig for samarbeidet mellom Metodistkirkene i Norge og Liberia har Odland møtt presidenten som også er metodist ved en rekke anledninger.
Liberias president nominert til Nobels 
fredspris


Vår misjonssekretær Tove Odland hilser på president Ellen Johnson-Sirleaf under konferansen Afrika i et nytt lys i 2007.  Foto: Karl Anders Ellingsen.
NYESTE ARTIKLER
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Her er programmet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Postadresse: Postboks 2744 St. Hanshaugen, 0131 OSLO

Kontoradresse: Akersbakken 37, 0172 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone