En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>- 300 milliarder til OL er en forbrytelse mot menneskeheten

- 300 milliarder til OL er en forbrytelse mot menneskeheten

Skrevet av: Karl Anders Ellingsen
07.02.2014
Biskop Christian Alsted gikk på åpningsdagen til OL i rette med pengesløsingen som vi ser i de store internasjonale idrettsarrangementene.

Det var nok en og annen OL-klar metodist som måtte sette ned kaffekoppen da biskop Christian Alsted la ut følgende twitter-melding på åpningsdagen til OL i Sotsji i Russland: «300 mia til vinter #Olympics2014 er en forbrydelse mod menneskeheden i Rusland og i verden. Vi gør os til medskyldige ved at deltage». - 300 milliarder til OL er en forbrytelse mot menneskehetenDen engelske tweeten som startet en spennede diskusjon.
I skrivende stund har mange likt og kommentrert utsagnet på Facebook. Vi har spurt Christian om han kan utdype twittermeldingen.


- Jeg har fulgt OL i Sotsji i pressen, lest artikler og sett nyhetssakene. Det som har slått meg er hvor totalt urimelig pengebruken er. De olympiske leker har vært kostbare også før, men disse lekene har sprengt alle rammer. De forrige vinterlekene kostet omtrent 10 milliarder danske kroner. Lekene i Sotsji koster mer enn 300 milliarder danske kroner. En økning i utgiftene med en faktor på 30 er helt utenfor det som kan forsvares, sier biskopen.

- Vi må se denne pengebruken opp mot virkeligheten i Russland. Det er et stort land med noen svært få kolossalt rike som fullstendig dominerer økonomien, en litt større middelklasse og en stor underklasse som lever i fattigdom.
Vi har sett slik pengebruk før ved sommerlekene i Kina og ser det samme skje frem mot fotball-VM i Qatar. Nå ønsker jo idrettslederne å spre arrangementene til så mange verdensdeler og land som mulig, men resultatet er at det legges også til land der det må stilles spørsmål ved menneskerettighetene, fordeling av godene og mangelen av demokrati. Hvordan behandles de svakeste i samfunnet i disse landene?

- 300 milliarder til OL er en forbrytelse mot menneskehetenBiskop Christian Alsted For meg ser det ut til at det krav om økonomi og fysiske forhold ved planene som er avgjørende for tildelingen av de mest prestisjefylte arrangementene vi har. Det synes jeg er galt. Det må kunne stilles krav som går ut over de rent sportslige forhold, økonomi og infrastruktur. Det må være mulig å velge andre enn de som lover å bruke mest penger og som tilbyr de beste forhold for lekene.

Den internasjonale olympiske komite sier at lekene er upolitiske og slår hardt ned på utøvere som gir uttrykk for en politisk holdning. Men det er ingen grenser for hvordan lekene brukes som propaganda for arrangørlandet og dets politiske ledelse. Lekene er et viktig politisk verktøy. Her er det lite som har forandret siden lekene i 1936.

- Du kaller det en forbrytelse mot menneskeheten?
- Ja. Det er et sterkt uttrykk. Men med tanke på de ufattelige store summene som er brukt og de enorme behovene som finnes i Russland og andre steder i verden, synes jeg det er riktig. Det er etter mitt syn en forbrytelse mot menneskeheten å bruke så mye penger på sport, underholdning og ren propaganda.

- Du gir oss alle en del av skylden i dette?
- Nei, jeg mener ikke at vi er alle skyldige, men i dette spillet blir alle atleter og den vanlige sportselsker gisler. Dette skjer fordi våre nasjoner stilltiende aksepterer de rammene og reglene som den internasjonale olympiske komite legger. I den ytterste konsekvens blir vi da også medskyldige.

- Skal vi skamme oss når vi gleder oss over konkurransene og kanskje noen norske gullmedaljer?
- Nei, det er ikke det jeg vil. Jeg vil selv følge de nordiske atletene med spenning og håper på mange medaljer. Men jeg synes vi skal ta oss tid til å tenke gjennom disse tingene og bli mer bevisste for det større perspektivet. Nå er vi dansker ganske små i vintersport, men om våre nordiske land sammen hadde sagt i fra at dette er uakseptabelt, ville det vært umulig å overse. Vi må markere sterkt at dette er en utvikling som må stanses og få våre representanter i IOC til å arbeide for å endre organisasjonen. Her kan vi hver og en vise en fast holdning og påvirke idrettsorganisasjonene og myndighetene, avslutter biskop Christian Alsted.

 

 

NYESTE ARTIKLER
Hva skjer på nett
2020-03-22
Det skjer mye på nettet som du kan følge i disse isolasjonstider. Oppdateres. Les mer
Bli fadder!
2019-09-26

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone