En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Hva nå generalkonferanse?

Hva nå generalkonferanse?

20.03.2020
Lørdag 21. mars samles komiteen for generalkonferansen seg til nettmøte for å diskutere hva som skjer nå når konferansen er utsatt.
Hva nå generalkonferanse?

Hovedstyreleder Audun Westad er ikke bare delegat til generalkonferansen, han sitter også i komiteen som forbereder og planlegger generalkonferansene. Denne uken ble det kjent at generalkonferansen 5. til 15. mai er utsatt, uten noen ny dato på grunn av pandemien. Vi har snakket med Audun om hva som skjer videre nå.


- Commission on the General Conference har hatt utallige ekstramøter denne fireårsperioden. Først fikk vi en ekstraordinær Generalkonferanse og nå fikk vi en avlyst. Så vi har blitt godt vant til å ha nettmøter og jeg tror vi skal ha en god dialog i morgen hvor vi ser på muligheter, begrensninger og utfordringer som ligger i dette med at vi nå har fått en avlyst konferanse. For en ting er jo hva vi som kirke er klare til; Vi kan nok klare å gjøre oss klar for en ny Generalkonferanse ganske fort. Men hvor skal vi finne et sted som kan ta mot en så stor konferanse på så kort tid som vi ønsker? Og vil det i hele tatt være aktuelt å flytte sted for konferansen, nå som menighetene i Minneapolis har jobbet mot dette målet i så mange år? Her er det i hele tatt mange store spørsmål som må besvares på møtet mitt i morgen. Jeg tenker mye på de ansatte, staben til Generalkonferansen, som har alt dette nå foran seg. Det er en enorm jobb de nå har med å avlyse et arrangement og planlegge nok en ny konferanse, sier Audun.

Hva slags konsekvenser for fremdriften av kirkens utvikling ser du for deg. Det er jo til dels stor utålmodighet på begge yttersider av konflikten om LHBT-personer?

- Ringvirkningene av dette er store. Noen håper og tror vi kan få øynene opp for hva det faktisk betyr å være kirke, at COVID-19-situasjonen på så måte kan virke samlende. For de mer realistiske ser en jo at vi fortsetter i en enhet som holder på å briste i alle hengsler. Å utsette en behandling om kirkens fremtid hjelper ikke nødvendigvis på tålmodigheten når den mange steder er oppbrukt allerede.
Og dette har ikke bare store konsekvenser på saken om LHBT-personer og kirken, men på alle andre temaer også. Dette vil jo igjen påvirke Sentralkonferansen, og vi må ikke glemme at vi har biskopsvalg på agendaen for kommende konferanse. Så ringvirkningene har vi nok knapt begynt å se, tror jeg.

Hva med årskonferansen? Alle forventet jo at den skulle ha resultatene fra GK som hovedsak? Vil det bli først i 2021?

- Hvilke konsekvenser dette har for egen Årskonferanse er for tidlig å si. Vi har jo en gruppe som jobber parallelt med spørsmålet her i norsk kontekst, så jeg vil ikke forskuttere noe før vi har hørt fra dem. Men prosessen vil fortsatt lede opp til Årskonferansen i 2020 hvor en avgjørelse for Norge skal tas, slik Årskonferansen i 2019 sa, sier Audun.

Og hva vil skje med den nordiske prosessen i biskopsområdet?

- Om rundebordssamtalene i biskopsområdet påvirkes vet jeg ikke enda noe om, men det er ikke utenkelig at de også påvirkes av dette.

Biskop Kegay i Russland er en av åtte biskoper som går offentlig og aktivt inn for å danne en ny kirke. Hvordan reagerer du på det?

- Jeg synes det er synd at biskop Kegay så aktivt er med der. Det er på ingen måte uventet, det har jo lenge vært tydelig hva han mener og hvor han står, avslutter Audun Westad.

Vi vil høre med Audun igjen etter morgendagens møte om det er nyheter om generalkonferansen. Det er en av flere prosesser som må tas i forhold til pandemien vi står i.

 

Lignende artikler
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Nye datoer er satt for general- og sentralkonferansene, og det utsetter innføringen av vedtak fra siste generalkonferanse. Les mer
Engelsk artikkel. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone