Strukturen

Fast struktur
Metodistkirken er bygd opp med den samme strukturen i hele verden. Det er en arv vi har med oss fra den aller første tiden da de som var med John Wesley fikk tilnavnet metodister fordi de var så metodiske og grundige i sitt arbeid.

Vi har en Lære- og kirkeordning som inneholder en gjennomgang av hva vi tror og hvordan vår kirke er bygd opp og skal drives. Det finnes noen geografiske og kulturelle forskjeller verden rundt, men grunnprinsippene er de samme.
Du kan laste ned Lære- og kirkeordningen på Ressurssiden.

Fire nivåer
Våre høyeste organer er delt i fire nivåer; menighetsplan, områdeplan, biskopsplan og verdensplan.

Menighetskonferansen
I hver menighet er det en menighetskonferanse hvert år. Her har alle medlemmer stemmerett og forslagsrett. Her godkjennes regnskaper og vedtas budsjetter. Arbeidsplaner for det neste året vedtas og det velges en rekke komiteer med hvert sitt ansvar for menighetens arbeide.
Menighetsrådet er ansvarlig for menigheten mellom konferansene.
Personalkomiteen er ansvarlig for de ansatte i menigheten.
Diakonikomiteen er ansvarlig for menighetens diakonale arbeid.
Det kan være besøkstjeneste hos eldre og syke, grupper for rusmissbrukere og andre.
Evangeliseringskomiteen er ansvarlig for menighetens utadrettede arbeid i nærmiljøet.

Misjonskomiteen har ansvaret for at informasjon om samarbeidslandene våre kommer ut til medlemmene og for at det samles inn midler til arbeidet.
Forvaltningskomiteen har ansvaret for vedlikeholdet av kirkebygget og presteboligen.
Barne- og ungdomsrådet velges blant de som er aktive i barne- og ungdomsarbeidet.

Antallet komiteer og deres ansvarsområde varierer etter menighetens størrelse. Noen steder kan noen være slått sammen, men alle ansvarsområdene skal være ivaretatt.

Årskonferansen
Hver menighet velger også delegater til Årskonferansen. Her møter også alle de ordinerte i dette området. Den geografiske størrelsen på en Årskonferanse avhenger av antallet metodister. I Norge er det en Årskonferanse, mens det i flere stater i USA kan være mange.

Årskonferansen velger en rekke styrer og råd med sine helt egne ansvarsfelt. Slik er det også på de to øverste nivåene.

Dette omfatter:

- Nasjonalt arbeid (MNA). Leder og koordinerer vårt utadrettede arbeid i Norge.

- Misjonsrådet (MM). Leder og koordinerer vårt internasjonale bistandsarbeid.

- Tjenesterådet. Har ansvaret for veiledning og godkjenning av de ordinerte i Metodistkirken i Norge.

- Metodistkirkens personalkasse. De har ansvaret for pensjonen til de eldste ordinerte. De yngre har en ytelsesbasert tilleggspensjon.

- MiN - Det teologiske seminaret. De samarbeider med og holder til på MF vitenskapelig høyskole. De har ansvaret for utdannelsen av våre ordinerte.

- Metodisme-historisk selskap. De registrerer, katalogiserer og bevarer historien om metodismen i Norge.

I tillegg har vi to organisasjoner som velger sine egne ledere i egne årsmøter:

- Metodistkirkens Kvinner (MK). De har egne medlemmer og definerer sitt eget arbeid.

- Metodistkirkens barne- og ungdomsforbund (MBU). Har ansvaret for arbeidet for barn og ungdom. Arrangerer konfirmantleirer og andre leirer. En viktig og selvstendig del av MBU er Metodistkirkens Speiderkorps (MS). De organiserer alt speiderarbeid i Metodistkirken i Norge. De velger sine ledere på speidertinget.

 

Sentralkonferansen
Sentralkonferansen omfatter et biskopsdistrikt i Metodistkirken. Norge tilhører Nord-Europa. Det består av Norge, Danmark, Finland, Finland (svensktalende), Latvia, Litauen, Ukraina og Moldova. Sentralkonferansen samles hvert fjerde år. Her velges blant annet biskopen av de valgte delegatene.

Generalkonferansen
Det aller øverste nivået er Generalkonferanse. Denne samles hvert fjerde år og har delegater fra Metodistkirken i hele verden. Det er bare Generalkonferansen som kan endre noe i vår Lære- og kirkeordning. Det velges også råd og styrer tilsvarende de andre nivåene.

Viktig faktor
For en metodist betyr dette at en kan komme inn i en menighet hvor som helst i verden og vite hvordan den er bygd opp, hvordan den fordeler ansvaret og hvordan den velger sine tillitspersoner. For mange land hvor demokratiet og organisasjoner utenfor statsapparatet er svakt utbygd, er Metodistkirken en svært viktig faktor i demokratiseringen og oppbyggingen av en kultur for ansvarlig organisering.