Illustrasjonsfoto. En kvinne fra Bompata, Kongo (DRC). Foto: FN/Marie Frechon.
Resolusjon om situasjonen i Kongo
Metodistkirkens årskonferanse 2025 vedtok en resolusjon om situasjonen i Kongo. Les den her.
Metodistkirkens biskopsråd som består av biskoper fra ulike deler av verden, retter oppmerksomheten mot det som skjer i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo ( DR Kongo eller Kongo-Kinshasa).
I løpet av de siste 30 årene har om lag 6 millioner mennesker blitt drept i krig og opprør. Dette skyldes i hovedsak kamp om naturressurser som sjeldne jordarter inklusiv kobolt til bruk i batterier og elektronikk, olje, gull, diamanter og tømmer. Kampene involverer ulike land, internasjonale firmaer, og forskjellige geriljagrupper ofte med ulik etniske bakgrunn. Dette har ikke minst gått ut over kvinner og barn som systematiske har vært utsatt for seksuelle overgrep. Foruten døde har det ført til massive flyktningestrømmer internt i Congo og ut av landet, i tillegg har landet vært herjet av malaria, HIV/Aids og Ebola.
Kongo er tradisjonelt et katolsk land, men har også en stor gruppe med metodister, kanskje så mange som 2 millioner. Det har vært et land hvor norske baptister og pinsevenner gjennom en årrekke har drevet et viktig arbeid og hvor norske metodister har hatt viktige oppgaver.
Bispkopsrådet støtter arbeidet som ledes av Congos romersk-katolske biskopsråd (CENCO) og Church of Christ i Congo (ECC) som er en sammenslutning av de protestantiske kirkene, og utfordrer metodister til å bli med i deres arbeid for fred. De oppfordrer til bønn og til å stå opp mot grusomhetene som stadig skjer og til å arbeide for fred og rettferdighet for det kongolesiske folket.
Metodistkirkens årskonferanse i Norge ser med dyp bekymring på situasjonen og slutter seg til disse oppfordringene fra biskopsrådet og ønsker å dele utfordringene med metodister, det norske folk og våre myndigheter.