privilegium_50_2
Fra jubileumskonserten for Privilegium på Finnsnes. Foto: Lisa Løvland.

Sang, ungdom og glede gjennom fem tiår

Privilegium Gospel på Finnsnes markerte i helgen sine første 50 år med nye og gamle sangere.

“Take me back” sang jubileumskoret. Det var satt sammen av folk som har vært med i Privilegium på Finnsnes gjennom de siste fem tiår. Dirigent Kjell Eriksen holdt takten der han stod med hendene løftet og et stort smil.

Over 80 sangere, musikere og venner av koret var samlet i helga 14.-16. juni for å møtes, minnes om korets historie, og for å synge sammen. 12 sanger skulle øves inn fram mot den store jubileumskonserten søndag ettermiddag. «Vi skal ikke ha ei øvingshelg,» forsikret korets nåværende dirigent Lise Løvland oss, «vi skal synge sammen og kose oss.» Litt terping ble det likevel, men etter noen timer med øving begynte det å klinge riktig så bra. Sanger man ikke har sunget på 20 – 30 – 40 år ble vekket til livet i hukommelsens innerste irrganger, brettet ut og kom fram i form av toner, melodier, sang og musikk.

Korets to dirigenter, Lise Løvland og Kjell Eriksen, hadde delt sangene mellom seg og dirigerte hver sine sanger. De hadde også med seg hvert sitt band bestående av gamle privilegium-musikere. De fikk virkelig fram den gode gamle gospel grooven, men også de mer moderne sangene som koret har sunget de siste årene. «Koret ble litt mer Rocka etter at Lise tok over» sa Kjell.

Lørdag kveld var det duket for festmiddag og mimrekveld. Det ble en vandring langs minne-gata, der folk kom med små glimt eller fortalte historier fra korets ulike tidsepoker. Sangforslagene satt løst, og da måtte bare den som følte seg kallet sette seg ved pianoet, også dro vi i gang en allsang.

Søndag var det finpussing av tekst, den siste innøvingen av soloer og rigging i kulturhuset der jubileumskonserten skulle finne sted. Vel hundre billetter var solgt og publikum fikk det de hadde forventet, klassisk Privilegium gospel med kraftig trøkk og stor sangglede.
Dagens privilegium sparket i gang konserten og siden kom høydepunktene som perler på en snor. Etter at ordføreren hadde vært framme og sagt noen velvalgte ord om hva Privilegium Gospel har betydd for lokalsamfunnet, ble han med og sang solo på «Oh happy day». En feiring av Privilegium er også en feiring av lokalsamfunnet og ungdommene som har vokst opp med koret.

Det var ei fantastisk vellykket helg, og den gjorde ikke seg selv. Selv om de to dirigentene, musikerne og sangene stod i front, var det et stort korps av kakebakere, kaffekokere, folk som skjærte frukt og serverte bagetter, som ryddet og stod i med et smil, og som med det sørget for at arrangementet gikk knirkefritt. På teknikksida hadde vi folk som strakk kabler og sørget for tekst på veggen under innøvningen og lyd og lys under konserten. Takket være alle som var med og deltok, enten slik eller sånn, ble denne helga akkurat så minnerik som vi hadde håpet, ønsket og forventet.

Tekst: Charles Taylor