En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>I kriser er vann kritisk

I kriser er vann kritisk

10.03.2016
Aldri før har vi sett så mange store humanitære kriser på en gang. Kirkens Nødhjelp er i katastrofen med rent vann. Nå trenger de din hjelp.
I kriser er vann kritiskTil tross for dårlige avlinger dette året, jobber Dagne i åkeren for å forberede den tørre jorda på regnet han håper vil komme. (Foto: Kirkens Nødhjelp)

Akkurat nå er millioner av mennesker rammet av katastrofer – verden over. Det siste året har Kirkens Nødhjelp gitt rent vann til blant andre flyktninger i Sør-Sudan, Nord-Irak og Syria, flomofre i Malawi, tørkerammede i Etiopia og jordskjelvofre i Nepal.

I Etiopia har værfenomenet El Niño skapt den verste tørken på 30 år. Ifølge etiopiske myndigheter vil 10,2 millioner være truet av kritisk matmangel i 2016. Mer enn halvparten av disse er barn. 5, 8 millioner mennesker er i akutt mangel på vann. Blant dem som er hardt rammet, er bøndene i Ankober-distriktet. 66-åringen Dagne i landsbyen Washa har sjelden sett en verre tørke gjennom sine 40 år som bonde.
– Jeg har vært gjennom vanskelige perioder i livet mitt. Det har skjedd før at regnet ikke har kommet og vi har prøvd å overleve med det lille vi har. Men dette er noe av det vanskeligste jeg har opplevd.  Hver eneste dag må hele familien stå over måltider for å spare på maten, forteller nibarnsfaren.

Enorm mangel på vann

Tørken har skapt enorm vannmangel, ubrukelige avlinger og utarmede beitemarker. Bøndene mister dyrene sine og dermed livsgrunnlaget sitt. Det lille regnet som har kommet, har ikke vært nok til å gi avlinger.
For å klare seg, må bøndene selge dyrene som har overlevd så langt i tørken. De blir tvunget til å selge kyr som har sørget for verdifull melk til barna i familien. Nå har mange snart verken dyr eller penger igjen. Dagne håper fortsatt på regn, men er bekymret for hvordan han skal klare å drive jorda uten oksene sine.
– Vår eksistens avhenger av dyrene våre. Uten dem, blir det vanskelig for oss å overleve. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Dagne fortvilet.

Kirkens Nødhjelp er til stede i Ankober og flere andre av de verst rammede områdene i Etiopia. Behovene er akutte, og Kirkens Nødhjelp sørger for rent vann og trygge sanitære forhold.
– Vi er i gang med nødhjelpsarbeidet og har allerede jobbet forebyggende i flere måneder. Men når omfanget er så stort, trenger vi all den hjelpen vi kan få, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Du kan hjelpe

I kriser er vann kritisk. Derfor er vann noe av det aller første Kirkens Nødhjelp stiller med i katastrofer. De sørger for rent vann og mulighet til gode sanitærforhold der alt er ødelagt. Samtidig jobber de sammen med folk i utsatte områder for å forebygge den neste naturkatastrofen. Kirkens Nødhjelp jobber også med å påvirke politikere og andre beslutningstakere til å stanse klimaendringene.  

Kirkens Nødhjelp trenger din hjelp for å hjelpe. 13.- 15. mars går Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2016 av stabelen. Dette er menighetenes egen aksjon. Ditt bidrag gjør det mulig for Kirkens Nødhjelp å være der med rent vann når katastrofen rammer. Derfor håper vi du vil støtte fasteaksjonen i din menighet, enten ved å stille som bøssebærer eller med penger i bøssa. Vi oppfordrer deg også til å bruke stemmen din i fasteaksjonens klimakampanje og slik bidra til å stoppe klimakrisen.

 

 

Lignende artikler
Hvert år er mange metodister med som bøssebærere og givere. I år må vi gjøre ting anderledes. Les mer
– Vann er selve livet, sier Innocent Nigindu. Han flyktet med familien fra en blodig konflikt i Kongo. Nå er han en stor ressurs for Kirkens Nødhjelps arbeid i flyktningleiren der han endte opp. Les mer
– Vannet smaker mye bedre, og klærne er mye renere enn før, sier Richard Wilson, før han tar en ny slurk av vannet fra landsbyens nye brønn. Nå er livet enklere, friskere og morsommere for Wilson. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone