En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Nyttårshilsen 2019

Nyttårshilsen 2019

Skrevet av: Audun Westad
31.12.2018
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge.
Nyttårshilsen 2019Illustrasjon fra boken til Nick Butterworth og Mick Inkpen.

Hva gjør du etter du har bygget huset ditt på fjell?

Nyttårshilsen 2019

I Matteus kan vi lese om den kloke mannen og den uforstandige mannen som skal bygge hus. Den kloke mannen bygger huset sitt på fjellet. Her står huset trygt i vær og vind. Nedenfor fjellet bygger den uforstandige mannen huset sitt. Han bygger det på sand. Og ved første antydning til storm så faller huset sammen.

Mer enn dette vet vi ikke om de to mennene. Historien om dem er like kort som den er dramatisk. Vi vet ikke noe om foranledningen til husbyggingen og heller ikke hva som skjedde etter. Antageligvis er det heller ikke så mye mer å vite, da denne historien er bilde Jesus bruker da han taler til folket.

I sommer var familien min og jeg på Feda hos mine svigerforeldre. En kveld da jeg skulle legge barna var det boken om den kloke mannen og den uforstandige mannen som ble funnet frem av barna. Det er en fin barnebok skrevet av Nick Butterworth og Mick Inkpen. Den har enkle og forståelige illustrasjoner og et fint budskap. Det er ikke så mange ord heller, da det er bildene som forteller det meste av historien.

Men forfatterne har gjort en vri på historien som jeg liker veldig godt. De har tatt seg kunstnerisk frihet til å legge til et bilde ekstra. De forteller om noe som skjer etter at huset til den uforstandige mannen har falt sammen. På dette ekstra bildet står den uforstandige mannen i huset til den kloke mannen på toppen av fjellet. Det er ingen tekst til bildet, men mennene står og smiler der de ser ut av vinduet, mens det stormer og uler rundt huset.

Dette er et spennende og utfordrende bilde! For det den kloke mannen har gjort er å åpne hjemmet sitt for en som trenger hjelp. Den kloke mannen stod kanskje i stua si og så ned på stranden der stormen hadde ødelagt huset til den uforstandige mannen. Heldigvis nøyde ikke den kloke mannen seg med å stå og se på. Den kloke mannen så fortvilelsen og sorgen hos den uforstandige mannen. Han så en mann som hadde mistet alt og som i sin bunnløse sorg satt på stranden uten å vite hvor han skulle gjøre av seg.

Den kloke mannen trosset stormen og gikk ned til den uforstandige mannen og strakte ut en hjelpende hånd. Han hadde strengt tatt ikke trengt å gjøre noen ting med situasjonen, men allikevel så valgte han i denne tolkningen å gjøre det han kunne for den uforstandige mannen. Han kunne valgt å sitte inne i huset sitt, koke seg litt kakao og se på Gullrekka. Han kunne mekket seg fredagstaco og spist seg god og mett. Han kunne også ledd av den uforstandige mannens ulykke eller stått og tatt bilder av ulykken mens det skjedde og lagt det ut på sosiale medier og høstet mye oppmerksomhet. Han kunne lest en bok eller tatt seg et varmt bad. Han kunne også bare dratt for gardinene om han ønsket å stenge inntrykkene ute.

Heldigvis prioriterer den kloke mannen medmenneskelighet og nestekjærlighet. Han ser en fortvilet situasjon og gjør det beste han kan tenke i den situasjonen som har oppstått. Han viser radikal gjestfrihet der han åpner opp sitt eget hjem for den fremmede og uforstandige mannen.

Spørsmålet til oss gjennom dette ekstra bildet blir av det utfordrende slaget:
Hva gjør vi når vi ser noen som kanskje har tatt uforstandige valg og på grunn av dem sitter igjen på bar bakke?
Hva gjør vi når vi ser noen som trenger hjelp?
Eller for å snu på det: Er vi så tilfredse med vår egen klokskap og lykke at vi glemmer å se våre medmennesker, når vi sitter i husene våre på toppen av fjellet?
I en verden hvor politikere sanker stemmer på å bygge murer mellom mennesker og lage skumle «oss – dem»-bilder gjennom farlig retorikk, så bør dette ekstra bildet få oss til å tenke litt ekstra.

I det vi går inn i et nytt år så håper jeg å kunne lære av den kloke mannen og hans snarrådighet. Jeg håper jeg kunne vært som den kloke mannen. Jeg vet ikke sikkert om jeg alltid vil klare det, men jeg håper jeg kan klare det bedre enn hva jeg har gjort før.

Og kanskje skal det være vår felles utfordring for 2019, nemlig at vi gjør som den kloke mannen i Butterworth og Inkpen sitt ekstra bilde? At vi alle er som den kloke mannen som åpner husene våre for dem som trenger det? At vi alle er som den kloke mannen som gjør det vi kan for dem som trenger det – uavhengig av om problemene er selvforskyldte eller ikke? At vi alle, som den kloke mannen, viser radikal gjestfrihet?


Enig?
Enig!


Audun Westad

Nyttårshilsen 2019
Lignende artikler
MBU-leder og kirkens ledelse svarer på omtalen av Metodistkirkens barne- og ungdomsforbund (MBU) og konferansen The Send i avisen Dagen. Les mer
- Godt nytt år!
2020-12-30

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone