En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Da synagogen skjulte seg på loftet

Da synagogen skjulte seg på loftet

19.12.2012
Mandag 26. november er det 70 år siden den første massedeportasjonen av norske jøder til Auschwitz. Søndag markeres det i menighetene. I Trondheim har menigheten vår en helt spesiell tilknytning til byens jødiske befolkning.
Da synagogen skjulte seg på loftetDet var på loftet i Metodistkirken i Trondheim det var en hemmelig synagoge under krigen. Foto: Ole-Einar Andersen.

Trondheim menighet og byens jødiske synagoge har en felles, dramatisk historie som fortsatt ikke er allment kjent: Loftet i Trondheim Metodistkirke var hemmelig synagoge for jøder i 1941/42.

Synagoge på loftet
Etter at de tyske okkupantene hadde tatt den jødiske synagogen ved påsketider i 1941, og etter at det også ble for farlig å samles i private hjem, fungerte loftsrommet i Trondheim Metodistkirke som hemmelig synagoge i 1941/42. Det var pastor Einar Anker-Nilsen og noen ganske få av menighetens betrodde ledere som besluttet å gå inn for den ikke ufarlige ordningen. Jødene ble bedt om å komme helst en og en, maksimalt to i følge, for ikke å vekke oppmerksomhet. En liten minneplakett om den «hemmelige synagogen» henger i dag på kirkens yttervegg.

Toraen reddet
Den jødiske menighetens Tora-ruller, og en del andre kultgjenstander, ble også skjult og oppbevart i Metodistkirken under hele krigen, og gitt tilbake til den sterkt reduserte menigheten da synagogen ble gjenåpnet 14.oktober 1947.

Jødisk begravelse
Pastor Einar Anker Nilsen var som sagt dypt involvert og forsøkte å hjelpe jødene. I 1943, da nesten alle jøder var borte fra Trondheim, vikarierte Anker Nilsen for den jødiske rabbineren. Han sørget for at to eldre jødiske kvinner som lå for døden på sykehus i Trondheim, ble svøpt og lagt i kiste etter jødiske ritualer på sykehuset – og etter et sørgetog gjennom byen(!) gitt en begravelse på den jødiske kirkegården i Trondheim!

Les mer hos det jødiske museet.

Minnemarkering
Norges Kristne Råd oppfordrer alle norske menigheter til å markere deportasjonen av jødene søndag 25. november. Metodistkirken i Norge slutter seg til denne oppfordringen. Du kan lese mer om det HER.

 

 

Da synagogen skjulte seg på loftetNederst, midt på bildet, er den lille minneplaketten for den "hemmelige synagogen" i Metodistkirken. Til høyre er minneplaketten for det første samepolitiske møtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917.

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone