En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Tore Aas er tildelt Petter Dass Prisen for 2012

Tore Aas er tildelt Petter Dass Prisen for 2012

21.12.2012
Avisen Vårt Land har bestemt at Petter Dass-prisen 2012 skal tildeles Oslo Gospel Choir ved grunnlegger og dirigent Tore Aas. Prisen deles ut under Vårt Lands adventsarrangement i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag kl. 18.
Tore Aas er tildelt Petter Dass Prisen for 2012Tore Aas gleder mange med sine musikalske evner. I dag blir han og Oslo Gospel Choir anerkjent med Petter Dass Prisen. Tore er et aktivt medlem av Centralkirken i Oslo. Foto: Lars O. Flydal/Vårt Land

– Dette var jo høyst overraskende, og jeg er veldig glad for å bli satt pris på. En slik heder gir meg følelsen av at her har vi gjort noe riktig. Dette er helt fantastisk, sier Tore Aas.

Petter Dass-prisen deles ut årlig som en anerkjennelse til en person eller organisasjon som har bidratt til å forene folkeliv og tro på Gud og til å sette den kristne tro på dagsorden i vårt samfunn, på en jordnær og folkelig måte i beste Petter Dass-ånd. Prisen er en replika av Skule Waksviks Petter Dass-statue som står i Sandnessjøen, og den deles ut i år for 18. gang.

– Nå har jeg holdt på med Oslo Gospel Choir i snart 25 år, og vi har i hvert fall prøvd å gjøre Gud og evangeliet kjent, både for det norske folk og i utlandet. På den måten har vi virkelig jobbet i Petter Dass' ånd, sier Aas.

Han tror ikke det han selv har komponert kommer til å bli stående like lenge som Petter Dass' mest kjente diktning.

– Men hvis jeg skal trekke fram én gospelsang, må det bli «Shine your light». Blant julesangene vil jeg nevne «En stjerne skinner i natt». De sangene tror jeg kommer til å vare noen år, sier Aas.

I juryens begrunnelse for tildelingen heter det:

«Oslo Gospel Choirs historie startet med en liten annonse i Vårt Land sensommeren 1988. Man søkte etter sangere som kunne tenke seg å være med på å starte et seriøst gospelkor fra bunnen av. Annonsen var satt inn av Tore Aas. Han uttalte senere at han regnet med å få 40-50 svar, hvis han var heldig. Det ble 400 som meldte seg for prøvesynging, og prøvesynge fikk de, alle som én. Dermed var Norges største gospeleventyr i gang.

Flere vil si Oslo Gospel Choir er Norges største musikkfenomen noensinne. Koret ble landets mestselgende artist uansett sjanger gjennom hele 1990-tallet. I dag har koret solgt over to millioner album, gitt ut 30 album, turnert Norge og flere andre land i Europa på kryss og tvers, sunget på klubber, i kirker, på messer og på Slottet.

Det første store norske plateselskapet som ville skrive kontrakt med koret, hadde sett dem i underholdningsprogrammet 'Lørdan' 18. mars 1989. Det hadde også et rekordstort TV-publikum gjort. Tore Aas ble invitert til plateselskapssjefens kontor, hvor den lukrative kontrakten lå klar, bare han gikk med på ikke å synge så mye om Jesus i tekstene. Det var helt uaktuelt for Tore Aas, for uten Jesus ble det ikke gospel, fortalte han plateselskapssjefen.

Når Oslo Gospel Choir neste år feirer 25-årsjubileum, er det i forvissning om at de aldri har forlatt selve grunnessensen i det de begynte som, nemlig et forkynnende kor. Plateselskapssjefen som trodde at tekster om Jesus ville gi dårlig kommersiell uttelling, tok dessuten skammelig feil.

Oslo Gospel Choir har hovedæren for at gospel er blitt populært og stuerent langt utenfor Norges menighetsvegger. Profesjonaliteten, som alltid har preget koret, har sammen med utøvernes engasjement for det de formidler, berørt de aller fleste som har hørt dem.

Med musikkmessen Gloria og den nye CD-en Livets kilde, har også Tore Aas brukt Oslo Gospel Choir som en ressurs i fornyelsen av musikktilbudet og liturgien i Den norske kirke.

Korets årlige julekonserter i Oslo konserthus – ikke én, men fire utsolgte hus – er blitt en tradisjon. Koret er også blitt en av Norges viktigste musikkeksportartikler til resten av Europa. I Nederland er de popstjerner.

Det er en glede å kunne gi Petter Dass-prisen til noen som har løftet fram gospelmusikken med dens tydelige kristne forkynnelse for hele Norge, uavhengig av menighetsmiljøer og trostilhørighet. Tore Aas er på vegne av Oslo Gospel Choir og seg selv en fremragende representant for en kristen tro preget av Petter Dass' folkelighet og brede og glade formidling av troen på Gud. Koret og grunnleggeren går inn i rekken av verdige Petter Dass-vinnere.»

Vinnere av Petter Dass-prisen:

1995: Egil Svartdahl
1996: Erik Hillestad
1997: Kjell Magne Bondevik
1998: Per Oddvar Hildre
1999: Per Arne Dahl
2000: Frelsesarmeen ved Marit Solli
2001: Gunnar Stålsett
2002: Lise og Ludvig Karlsen
2003: Marie Aakre
2004: Eyvind Skeie
2005: KRIK ved Kjell Markset
2006: Inger Lise Rypdal
2007: Edvard Hoem
2008: Kronprinsesse Mette-Marit
2009: Svein Ellingsen
2010: Oslo Soul Children ved Ragnhild Hiis Ånestad
2011: Svein Tindberg
2012: Oslo Gospel Choir ved Tore AasTakk til avisen Vårt Land for tekst og foto.

 

 

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone