En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>- Bistandsarbeidet reddet!

- Bistandsarbeidet reddet!

Skrevet av: Karl Anders Ellingsen
24.11.2015
Forliket mellom regjeringen og Venstre og Kristelig Folkeparti reddet bistandsbudsjettet for de private organisasjonene.
- Bistandsarbeidet reddet!Illustrasjonsbilde. Jubel i Liberia, under et besøk ved et av samarbeidsprosjektene våre. Foto: Bjørn J. Sørheim

Metodistkirken i Norge er lettet over at trusselen om en rasering av bistandsmidlene er avverget. Dette er en gledens dag for oss og for våre samarbeidspartnere i Liberia, Sierra Leone og Zimbabwe.

Metodistkirken reagerte kontant da forslaget til nytt statsbudsjett ble lagt frem for noen uker siden. Det ble sendt tydelige signaler til de politiske partiene på Stortinget, til media og til våre egne. Forslaget om å kutte to tredjedeler av budsjettet ville gitt en dramatisk reduksjon i arbeidet vårt. Vi ville uansett fortsatt å arbeide for rettferdighet, men de statlige bidragene har gitt arbeidet en forsterkning som har forandret så imponerende mange lokalsamfunn i samarbeidslandene våre.

Til sin egen Facebookside sier Metodistkirkens Misjonsselskap følgende:

- Det nytter å kjempe! Bistanden gjennom frivillige organisasjoner er reddet; vi får penger til våre Partnership in Development program også i 2016, og kan fortsette vårt viktige arbeid i Afrika!

 

Det har vært en stor mobilisering i de frivillige organisasjonene i den siste tiden. Demonstrasjoner, uttalelser, artikler og politisk lobbyarbeid har stått på programmet. Mye av innsatsen har vært organisert av Digni som er vår paraplyorganisasjon i bistandsarbeidet.

Til avisen Vårt Land sier Jørn Lemvik, generalsekretær for Digni, at han er likevel spent hva det betyr at de frivillige organisasjonene får beholde sin andel omtrent som nå. Digni er paraplyorganisasjon for bistandsarbeidet til en rekke kristne organisasjoner og trossamfunn.

– Nå har sivilsamfunnsorganisasjonene 1,9 milliarder kroner, og jeg har forstått det slik at vi nå får 1,3 milliarder kroner. Det er 0,6 milliarder kroner i forskjell, sier han.

Lemvik understreker at det er fantastisk at KrF og Venstre har klart å få opp beløpet til bistand gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner, men at det likevel blir et krevende budsjett for Digni og deres prosjekter.

– Vi må gjøre strakstiltak og fase ut noe av det vi hadde tenkt å gjøre. Min neste bekymring er hvordan dette vil se ut i 2017, 2018 og 2019, sier han.

Generalsekretæren i Digni mener at det trengs en debatt om sivilsamfunnsorganisasjonenes rolle.

– De siste ti årene har andelen som har gått via sivilsamfunnsorganisasjoner gått ned fra 20 prosent til fire, og nå tre. Jeg vil ta initiativ til at de frivillige organisasjonene samlet utfordrer til en debatt om sivilsamfunnsorganisasjonenes rolle i Sør, sier Lemvik.

Han kaller denne budsjetthøsten «sjokkbehandling».

 

Detaljene i avtalen vil først bli kjent senere i dag.

 

 

Lignende artikler
I disse dagene ser vi styrken i og viktigheten av de bånd vi har til ukrainske metodister. Les mer
Skoleprosjekt finansiert av menigheten vår i Sandnes og bistandsmidler vekker oppsikt internasjonalt. Les mer
Roller som giver og mottaker gjør det vanskelig å føle seg som likeverdige partnere i misjons- og bistandsprosjekter, mener metodistbiskop John K. Yambasu fra Sierre Leone. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone