En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Vi er tilbake i Liberia!

Vi er tilbake i Liberia!

21.12.2006
Vi har en lang stund nå vært i kontakt med kirkeledelsen i Liberia med tanke på å gjenoppta samarbeid og engasjement fra norsk side. I høst tok vi de første og viktige stegene på denne nye samarbeidsveien! Årets offer på julaften går til Liberia.

Vi er tilbake i Liberia!

Så er endelig freden kommet til Liberia, og gleden og pågangsmotet er stort. Her feires det at kirken igjen har tak og gudstjenestelivet er igang igjen. Tryggheten i freden gjør at det bygges overalt og behovet for hjelp fra venner av Liberia er stort.


Liberia er sterkt preget av krig, men det var bare fantastisk å møte folket, kirkene, landsbyene. Vennene! Det var utrolig å møte dem, oppleve entusiasme og vilje til å bygge opp landet sitt igjen!  Kjenne at vi hører sammen, at båndene er der.

Kirker og skoler var ødelagt – men der det ikke var skoler, der startet kirkene opp på nytt eller for første gang.  De begynner i provisoriske kirkerom, så begynner de å bygge skoler, folket er med, det er stor dugnads ånd og stort pågangsmot.

Kirkene vokser, ordet blir forkynt.  Forsoningsarbeidet har høy prioritet i Metodistkirken – på alle nivå!

Jeg fikk besøke Buchanan, Gbarnga, Ganta og Monrovia.  Det var regntid, så denne gangen var det ikke tid til å besøke Gbason Town.  Vi hadde et stort seminar – over 60 til stede i 3 dager.  Der ble det planlagt og diskutert!  De har selv prioritert målsettinger og også bestemt hvordan de vil samarbeidet skal være.  Neste samling blir i mars!  Det vi regner med å få i gang er en form for mikro kreditt – ikke til enkeltpersoner men til landsbyer og småsamfunn.  Men med kirken som ressurssenteret.

Det tar litt tid før vi kommer i gang med et så omfattende program – men noe begynner vi med allerede nå:
Støtte til gjenoppbygging av kirker og skoler.  De bygger med lokale materialer, så det som trengs er penger til takplater – 1 plate 40 kr. Ca – og de selges i ladninger på 12!  Og det trengs stoler til elevene.  En stol koster 100 kr. – de lages på Ganta av tidligere barnesoldater.

Da jeg var i Buchanan møtte jeg en ildsjel av en tilsynsmann – Nelly W. Wright.  Hun hadde invitert mange skolebarn som kom for å møte oss – i silende regn!  Hun hadde også et kors som hun viste meg.  Hun fortalte at da St. Andrew Metodistkirke i 2003 ble ranet og de så satte fyr på den, da skjedde noe underlig: Korset framme i kirken, det tok ikke fyr, det brant ikke – det sto der.  Kirken ble totalt ødelagt, men korset det finnes fremdeles og er blitt et symbol for henne og mange andre – et symbol på at Gud er med oss, han står fast – om kirkene brenner så er de levende steinene der: menigheten.

Det var fantastisk å møte de gamle vennene igjen.  En av dem var Joseph Gbozee som før krigen ledet spedalskearbeidet på Ganta og var lærer på sykepleierskolen.  Jeg hadde ikke sett ham på 15 år!  Han husket allerede norske misjonærene som hadde vært på Ganta og i hvilken rekkefølge de hadde kommet, overlappet hverandre og reist!  Og han tenkte med glede tilbake på sitt besøk i Norge!  Han er nå rektor på sykepleierskolen som måtte flykte fra Ganta i 2003 – men som i september i år flyttet tilbake!


Vi er tilbake i Liberia!

Nå er det endelig tid for at barna igjen kan strømme til skolene. Men med skolebygningene i ruiner er det store utfordringer. Nå kan du hjelpe Metodistkirkens skoler ved å gi til nye skolestoler og takplater. Du kan også gi en julegave i en annens navn til Liberia.Tekst og foto: Tove Odland
Artikkelen er hentet fra Brobyggeren.
NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone