En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Mange reiser for å være vitner til metodisthistorie

Mange reiser for å være vitner til metodisthistorie

Skrevet av: News UMNS; Sam Hodges
24.02.2019
Tilhørerne til den ekstraordinære generalkonferansen har reist langt og reflekterer utfordringene kirken har med teologisk mangfoldighet.
Mange reiser for å være vitner til metodisthistorieTilhørere og andre i kø for å komme inn i konferanselokalet søndag morgen. Foto: Kathleen Barry, UMNS.

Prest Jacob Maforo kjørte ni timer fra grensen mellom Kansas og Oklahoma for å være tilstede under den ekstraordinære generalkonferansen som nå er i gang i St Louis.

Mange reiser for å være vitner til metodisthistoriePrest Jacob Mafuro kjørte i ni timer for å være tilstede. Foto: Sam Hodges, UMNS.

Maforo, som kommer fra Zimbabwe, leder to menigheter i årskonferansen Great Planes. Han følte dette var en reise han måtte gjøre for å være tilskuer når delegatene diskuterte fremtiden til Metodistkirken (UMC).
- Dette er historisk, og jeg ønsker å være en del av denne historien. Jeg er også her for å be, be for at kirken beholder den enheten den fikk i 1968, sier han.
Med trusselen om splittelse hengene over kirken, innkalte biskopene til en ekstraordinær generalkonferanse for å takle kirkens langvarige konflikt over homoseksualitet.
Delegatene skal vurdere forslag som vil fjerne restriksjonene på ordinasjon av «praktiserende homoseksuelle» og forbudet for ordinerte og menigheter til å vie eller være vertskap for vigsel av likekjønnede. Andre forslag vil opprettholde restriksjonene og styrke straffen for de som bryter disse restriksjonene.
På den første dagen av konferansen var 3000 tilhørere registrert for å kunne få tilgang til tilhørertribunene. Mange av dem var tidlig på plass for å få med seg alt som skjer gjennom disse historiske dagene.

Prest Calvin Cosnahan, prest utnevnt til Fannin UMC i Brandon, Mississippi, stod og ventet i en iskald vind tidlig i dag søndag utenfor konferansesenteret. Han ventet sammen med hundrevis av andre for å gå gjennom sikkerhetssjekk og slippe inn i hallen.
- Jeg har aldri vært i St Louis, og for første gang kan jeg se den store buen, sier han med et stort smil og peker mot et glimt av det store landemerket som preger byen. Jeg vet at den må være et sted der, sier han om den store buen ved Mississippi-elven som kalles the Gateway Arch. Porten til vesten, utgangspunktet for svært mange av de nybyggerne som koloniserte landet på den andre siden av elven.
De som har kommet gjenspeiler bredden i den teologiske spennvidden som vi har i dag.

Prest Brenda Martin leder et bønneteam på syv personer fra Grace Fellowship UMC i Katy, Texas. De har deltatt på frokostmøter arrangert av Good News, en uoffisiell konservativ pressgruppe i Metodistkirken.
- Vi tror på den posisjonen vi allerede har i Kirkeordningen, og bestemmelsene i den. Hva vi ønsker er at KO skal bli støttet og opprettholdt av biskopene, sier Martin som er menighetens bønneprest.

Mange reiser for å være vitner til metodisthistoriePrest Hannah Adair Bonner er en av de 3000 som er registrert som tilhørere. Foto: Sam Hodges, UMNS.

Prest Hannah Adair Bonner kommer fra Tucson, Arizona. Hun leder Frontera Wesley studentgruppe ved Universitetet i Arizona. I forhold til Martin ønsker hun det motsatte resultatet.
- Jeg er lesbisk og utfallet av konferansen kan sette en stopper for min tjeneste i UMC. Det vil også sende en beskjed til de unge menneskene som jeg arbeider med at det ikke er noen plass for dem. Det er viktig for meg å være her, om ikke for noe annet så for å ha en tjeneste ved tilstedeværelse, sier hun.


Personer på begge sider av splittelsen over menneskelig seksualitet mener de har blitt feilrepresentert.

Bonner, for eksempel, er frustrert over forestillingen om at progressive ikke er forankret i Bibelen.
- Vi forsøker alle, i vår forståelse av tekstene, å leve trofast og kjærlig. Dette er ikke en «de som følger skriften, mot de som ikke følger skriften» samtale, sier hun.
Coshanan, presten fra Mississippi, beskriver seg selv som en tradisjonalist og klager over den bagasjen som han føler kommer med den tittelen.
- Det å være tradisjonalist har ofte blitt karikert som en ond person uten hjerte, en person som ikke bryr seg om andre og som mangler medfølelse. Det er absolutt ikke sant. Vi er kallet til å elske alle og ønske alle velkommen. Jeg har alltid gjort det. Samtidig er skriften klar på at når du konfronterer synd, så skal du konfrontere den, sier han.


Tilhørerne til konferansen heller mot den eldre delen av befolkningen, slik som kirken også gjør. Men blant tilhørerne finnes det mange yngre mennesker. En av dem er Zach Nell. Han fløy hit fra Bozeman, Montana og har tatt seg fri fra sin jobb i markedsføring.
Nell håper at kirken går mot full inkludering av LGBTQ personer. Han er bare 24 år, men har vært aktiv i kirkens ungdomsarbeid på det høyeste nivået. Han er ingen nybegynner i møtet med uenigheten i kirken.
- Jeg har fulgt dette i lang tid, sier han.


Det å være tilhører betyr mye mer enn bare å sitte og lytte. Martin sitt bønneteam, for eksempel, begynte sin tjeneste med en gang.
- Vi sjekket inn på hotellet og det første vi gjorde var å gå til arenaen og gikk en bønnevandring rundt den. Vi hadde med olje og innviet bygningen som et hellig sted. Vi ba Gud om å være tilstede, forteller han.


Prest John Feagins, en tilhører fra San Antonio, har stått i gangene utenfor tilskuerplassene og solgt forklær med bilde av John Wesley og teksten «Wesleyan Culinary Association».

Mange reiser for å være vitner til metodisthistoriePrest John Feagins viser frem forkle som han selger på generalkonferansen. Foto: Sam Hodges, UMNS.

Det er en gruppe som han startet på Facebook, delvis for å gi en vri på Wesleyan Covenant Associaton (en gruppe han har noen uenigheter med), men også for å bringe sammen prester og andre med en interesse for teologiske dimensjoner ved matlaging.
Gruppen deler via Facebook, oppskrifter for retter som kan serveres i kirken til mange og nattverdsbrød, samt bilder fra mat-relaterte aktiviteter i kirkene.
Feagins tok med seg 85 forklær til St Louis og på kvelden første dag hadde han solgt 60. Det er han godt fornøyd med, men han er enda mer fornøyd med de mange samtalene han har hatt om de ulike forslagene som foreligger.
Mat kan være en svært god brobygger, insisterer Feagins.
- Alle har en menighet som har ulike politiske syn, noen av de svært polarisert, men de kommer sammen til måltid i kirken som en familie, sier han.

Oversatt av Karl Anders Ellingsen.

 

Lignende artikler
Nyttårshilsen 2019
2018-12-31
Hovedstyre- og landslekleder Audun Westad har en nyttårshilsen til alle metodister i Norge. Les mer
Mens vi nærmer oss den ekstraordinære generalkonferansen i februar 2019, sier biskop Christian Alsted at veien frem som en samlet kirke er å forbli i dialog med hverandre. Les mer
Sentralkonferansens råd setter nye datoer for neste sentralkonferanse og utvider tjenestetiden for biskopene. Samtaler med andre europeiske sentralkonferanser har startet. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone