En relevant, åpen og vital kirke, hvor mennesker finner tro og tilhørighet, og utrustes til tjeneste som Jesu etterfølgere

Forsiden>Norge gjorde suksess på hjemmebane

Norge gjorde suksess på hjemmebane

Skrevet av: Vigdis-Merete Rønning
16.08.2013
- Den beste konferansen for lekfolk noen gang, sa en av de 45 deltakerne fra 16 forskjellige land.
Norge gjorde suksess på hjemmebaneNesten alle deltakerne samlet utenfor folkehøyskolen, for fotografering til lokalavisen. Foto: Aina Lile, Ringerikes Blad.

«The best lay conference ever», den beste lekkonferansen noen sinne, var en av kommentarene etter den 13. Europeiske lekkonferansen som i sommer ble avholdt i Norge for første gang. I en uke var 45 metodister fra 16 forskjellige land samlet på Ringerike folkehøgskole.
Ideen om å samle aktive lekfolk fra hele Europa annet hvert år kom i 1986. Formålet er blant annet å utdanne lekfolk og leke arbeidere, fremme forståelse og kjennskap mellom metodister i Europa og bli dypere befestet i den kristne tro.


Blessings and challenges of diversity

Velsignelser og utfordringer i mangfoldet, var temaet for samlingen.  Med 45 deltagere fra 16 land i Europa og Eurasia ble sammensetningen av deltagere på konferansen et bilde på selve temaet.
Her møttes mennesker som bodde i land som tidligere var okkupert eller hadde okkupert hverandre. Her var metodister som hadde levd i et lukket samfunn der kristendom og bibler var forbudt. Hadde man en bibel, var den sannsynlig blitt smuglet inn. Her var historier som for en nordmann var uforståelige, vi, som drukner i bibler og som kanskje knapt åpner den.
Språkene var nesten like mange som land som var representert. Engelsk, tysk og russisk var konferansespråk, og med dyktige tolker fungerte simultantolkningen perfekt.


Presenterte landet og Metodistkirken

Hver dag fikk hvert enkelt deltakerland 20 minutter til å presentere landet, Metodistkirken og kirkens arbeid i landene. Her kom forskjellene tydelig fram: mens kirken flere steder er voksende, strever andre med små kirker og få ressurser. Mens mange hadde utfordringer knyttet til innvandring, slet andre med utvandring.

Norge gjorde suksess på hjemmebaneFaksimile av omtalen i Ringerikest Blad.

Abraham og Filip

I Bibelen møter vi flere personer som måtte reise fra sitt eget land, og som opplevde velsignelser og utfordringer nettopp ved det å være forskjellige.
Gjennom bibelundervisning hver dag møtte vi blant annet  Abraham som måtte starte på nytt i et fremmed land. Abraham, som vi møter i Det gamle testamentet,  gikk på Guds løfter, slik Filip gjør det i det nye testamentet. Filip fikk forklare en fremmed hva det han leste i det gamle testamentet betydde og fikk deretter døpe han ( Ap.gj. 8.26-40).


Økumenisk, internasjonal gudstjeneste

Søndagen var det gudstjeneste i Metodistkirken i Hønefoss. Metodistprest og generalsekretær i Norges Kristne Råd, Knut Refsdal, talte inspirerende over lekkonferansens tema. Olav Øgreid trakterte orgel og piano, Helene Benedikte Granum sang og Lisa Kristine Nielsen tolket Refsdal til norsk. Undertegnede ledet samlingen.


Workshops og fellesskap

Spasertur i nærområdet med besøk til vakre Hringariki , smykkelaging og musikk, var workshopene deltagerne kunne velge mellom mandag og tirsdag.
Takket være strålende sol, ble spaserturen ekstra flott, mens flere var strålende fornøyd med å ha laget et smykke eller lært hvordan bruke sang og musikk i gudstjenesten.


Utøya, Holmenkollen og Betanien

Flere av deltagerne hadde fått med seg den tragiske hendelsen i Oslo og på Utøya for to år siden. Onsdagen var satt av til å se mer av landet vårt. Siden Utøya ligger rett ved Hønefoss, kjørte man den gamle veien og fikk en titt på denne flotte øya som opplevde kanskje Norges største mareritt.
Fra Utøya gikk turen til Holmenkollen og Vigerlandsparken for deretter å stoppe på hovedkontoret/Betanien i Akersbakken.
Her stod kaffe- og tekannene klare og  nistepakkene ble hentet fram før Sara Jensen fra Betanien ga en flott innføring i Betaniens arbeid blant innvandrere i Oslo.
Fra Akersbakken gikk turen ned til Operahuset og Akershus festning. Etter en liten innføring og utdeling av telefonnumre, ble gjengen sluppet løs hele tre timer i Oslo, hvilket visstnok ble satt stor pris på.
For å toppe det hele, ble det stopp og bading i havet på Kalvøya før det var middag, presentasjon av tre land og kveldssamling på folkehøgskolen.


Ringerike folkehøgskole

Kun en ting var «feil» med Ringerike folkehøgskole som konferansested: det burde vært mulig å leie hele året, for bedre sted kunne en ikke vært. God mat, mye mat, hyggelig vertskap, flotte rom og ikke å glemme: fantastiske uteområder. Folkehøgskolen ligger litt utenfor byens larm, samtidig som en går til sentrum på 5-10 minutter. Alt dette gjorde at alle var begeistret for stedet, selv om noen i begynnelsen nok hadde håpet på eget bad. «Skulle gjerne hatt rom med eget bad, men det glemte jeg etter en dag», skrev en av deltakerne på evalueringsskjemaet.
Kanskje er det slik at det vi tror vi trenger, blir til småting å regne, når alt annet rundt oss funker bra. Været var godt, vennskap ble skapt, og ikke minst: man merket at Gud var midt i blant oss.


Det burde være kø for å få være med på neste lekkonferanse i 2015. Hvor det blir, er ikke bestemt enda.


Les mer om lekkonferansen i neste nummer av Brobyggeren.
 

Vigdis-Merete Rønning

 

Lignende artikler
Steg
2018-07-30
- en konferanse i Metodistkirken for deg mellom 16 og 35 år Les mer
Lekfolkets tale fra et Nordeuropeisk ståsted, holdes av vår Audun Westad. Du kan lese talen her. Les mer
Vaselyna Babych har den første lekfolkets tale til Sentralkonferansen 2016. Den andre som legges ut snart er fra Audun Westad sin. Les mer

NETTREDAKTØR

Karl Anders Ellingsen

© 2012 Metodistkirken i Norge.
All rights reserved.

Metodistkirkens logo - korset og flammen - er et internasjonalt registrert varemerke.

ORGANISASJONSNR. (HOVEDNR)

974 230 887

E-post: hovedkontoret@metodistkirken.no

Bankgiro: 8220.02.83747

METODISTKIRKENS HOVEDKONTOR

Post- og besøksadresse: St. Olavsgate 28, 0166 OSLO

Tel: 23 33 27 00

Powered by Cornerstone